Повишението на българските индекси се ускори днес

965
Повишението на българските индекси се ускори днес

За разлика от минималното повишение в понеделник от 0.09%, днес стойността на SOFIX нарасна с 1.20%, до 367.03 пункта. Солиден ръст отчита и BG 40 (+1.89%, 117.79 пункта), а изменението на BG TR30 днес е от +0.83%, на 307.24 пункта. Единствен BG REIT е оцветен в червено. Загубата му за деня е от 0.42%, на 42.91 пункта.

Двойно по-голям се оказа и реализираният оборот на регулиран пазар във вторник, спрямо този от понеделник, или близо 737 хил. лв. През деня се сключиха сделки с акции от 58 емисии. Повишение има при 30 от тях, докато други 5 не отчетоха промяна в цената си.

На извънрегулиран пазар се изтъргуваха 1.08 млн. акции на Формопласт за близо 999 хил. лв. общо (0.921 лв. за лот). Прехвърленото в една сделка количество представлява 29% от капитала на компанията.

Да припомним, че Еврохолд България продаде през октомври 51% от капитала на Формопласт на Пластхим-Т. Договорената цена по сделката за акция тогава бе 1.17 лв., на колкото бе и одобреното от КФН през ноември търгово предложение на Пластхим-Т към миноритарните акционери на публичната компания.

След рязкото им поскъпване до 3.7 лв. в последните минути на редовната сесия от 30 декември, акциите на Формопласт се върнаха днес до 1.152 лв. за бройка, което е и понижение по позицията от 68.86%.

Днес се изтъргуваха и 3.5% от капитала на Арома - 535 100 книжа. Капитализацаията на дружеството намаля с 5.65%, до 0.651 лв. за лот.

Акциите на Трейс Груп Холд привлякоха несъмнено вниманието днес. Същите поскъпнаха с 8.34% във вторник и затвориха борсовата сесия на 63.00 лв. единична цена. Да припомним, че консорциумът „Джи Си Еф - Ск 13 - Трейс рейлинфра" спечели поръчката за реахабилитация на жп участъка Пловдив-Бургас, след като подаде най-ниската оферта от 316.97 млн. лв.

Поскъпването при Софарма продължи. Книжата на фармацевтичната група добавиха 1.07% към стойността си, до 3.985 лв. за лот. От компанията информираха вчера, че е приключен първият етап от цялостната модернизация и сертификация на производствените мощности на украинското дружество в портфейла на Софарма - Витамини. Централната лаборатория на завода за производство на лекарства получи сертификат за качество. Това ще рече, че сертифицирането гарантира, че анализите на продукцията, извършени в лабораторията, са показател за качество, който е признат от украинските власти.

Книжата на Стара планина обърнаха посоката във вторник, като приключиха редовната борсова търговия на ниво от 2.9 лв. за лот, което е повишение на дневна база от 4.32%.

И днес продължихме да наблюдаваме сделки за 3, 12, 52... акции, прехвърлени за скромни суми.   

Да припомним, че в четвъртък ще започне вторичната търговия с акциите на БФБ-София на борсата. Началото ще се даде в присъствието на финансовия министър на България Симеон Дянков, който е и принципал на оператора.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg