Ст. Николов: Дребните инвеститори считат пазара за подценен

1165
Ст. Николов: Дребните инвеститори считат пазара за подценен

© Profit.bg

Относително високият оборот от понеделник (1 млн. лв.) за поредна сесия отразява 2-3 сделки с облигации и блокова сделка с акции на Корпоративна търговска банка, а при другите емисии се наблюдаваха множество разпокъсани дребни сделки с голям спред между купувачите и продавачите, коментира за Profit.bg Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК.

Това обстоятелство е характерно предвид настъпващия сезон на отпуските и несигурността на международните финансови пазари, продиктувана от предстоящите избори в Гърция на 17 юни (неделя) и дълговите проблеми на Испания, допълни той.

Въпреки всичко, месецът ще премине под знака на годишните общи събрания (провеждани по закон до края на месеца), респективно очакванията за гласуване на дивидент, като очаквано, водещи по този показател остават дружествата със специална инвестиционна цел. Последните от тази група са Адванс Терафонд, Фонд за недвижими имоти България, Буленд и ФеърПлей Пропъртис. Важен за отбелязване остава увеличаващият се интерес към финансирането чрез репо операции, като ежедневно се регистрират репо-сделки с все по-широк кръг от акции.

В този смисъл може да бъде направен и изводът, че към момента значителна част от дребните инвеститорите считат пазара за подценен и предпочитат да заложат акциите си вместо да ги продадат на текущите нива.

Ключов момент през юнската търговия ще бъде краят на месеца, когато приключва полугодието на 2012 г. и са датите за отчитане на финансовото представяне на местните пенсионни и договорни фондове. Практиката от последните няколко подобни дати обаче показва липсата на активност от страна на последните, поради което не се очакват големи движения както в положителна, така и в отрицателна посока.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg