Защо Зърнени храни България коригира отчета си (  T43  )

2193
Защо Зърнени храни България коригира отчета си

© Profit.bg, Заводът за биодизел на ЗХБ

Зърнени храни България АД изненада инвеститорите с отчета си за последното тримесечие на 2011 година. След като в консолидираните данни за деветмесечието от дружеството бяха посочени 176.6 млн. лв. приходи от продажби, в резултатите за годината сумата бе коригирана на 46.8 млн. лв.

В доклада за дейността за годината не бяха посочени причини за странната корекция на продажби за изминали периоди, поради което Profit.bg потърси становището на Зърнени храни България по казуса.

„Зърнени храни България АД има вземания по платени аванси за доставка на зърнени култури. Въз основа на тях през първото, второто и третото тримесечия на годината сключва предварителни договори за покупко-продажба на стоките предмет на доставка по тези аванси. Съгласно тези договорености в междинните си отчети дружеството признава приблизителен приход“, коментираха специално за Profit.bg от компанията.

"Предстои към икономическата група на емитента да се присъединят още няколко дъщерни фирми", се казва още в становището.

Основната дейност на Зърнени храни България АД към момента е изкупуване, съхранение и търговия със земеделска продукция и производни на тях деривати, производство на растителни масла, дистрибуция на торове, препарати за растителна защита и отдаване под наем на недвижими имоти.

След присъединяването към Зърнени храни България АД дъщерните търговски фирми ще осъществяват цялата дейност по изкупуване и последваща реализация на земеделска продукция. Това налага ревизиране на договорите, по които има поети ангажименти.

„Изпълнението на договорите е отложено за 2012 г. и това налага корекция в признатия приход, което се отразява в междинния финансов отчет за четвърто тримесечие на 2011 г.“, обясняват още от Зърнени храни.

„Съзнаваме, че посочването на приблизителния приход в междинните отчети на дружеството е довел до определени очаквания във връзка с резултатите към края на отчетния период, но сме се водили от стремежа да оповестяваме възможно най-пълна и актуална текуща информация, която да бъде в полза на акционерите и всички други ползватели“, заявяват още от ръководството на фирмата.

За последната година цената на акциите на компанията претърпя сериозен спад. Както вече Profit.bg писа, книжата на Зърнени храни България са сред най-губещите в индекса BG40 със срив от 62 на сто за последните 12 месеца. Само след излизането на отчета за четвъртото тримесечие на 2 февруари, акциите на компанията загубиха 25% от стойността си и в последните дни достигнаха нови исторически дъна под 24 стотинки за лот.

Графика: БФБ

Зърнени Храни България АД-София, T43 – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg