Човекът, който се срещна със смъртта и стана най-богатия банкер в света

3926
Човекът, който се срещна със смъртта и стана най-богатия банкер в света

Ако не беше преживял тежък инцидент по време на крикет мач, Удай Котак днес може би нямаше да е най-богатия банкер на света.

В края на 70-те години на век, малко след като навършва 20 години, той е ударен силно с топка в главата и се налага да му бъде направена спешна мозъчна операция.

Това слага край на мечтите му да стане професионален крикет играч, но в същото време му дава възможност да се посвети на своите бизнес планове.

Днес нетното му състояние се оценява на 16 милиарда долара, благодарение на силното представяне на ръководената от него Kotak Mahindra Bank Ltd.


Котак основава инвестиционната си компания през 1985 г. По това време той е едва 26-годишен. Той взима заем от 3 милиона рупии (около 40 000 долара) от семейството и приятелите си и още на следващата година сключва партньорски договор с индийския индустриален гигант Mahindra.

В началото компанията му отпуска малки краткосрочни заеми, но бързо развива своя кредитен портфейл, навлизайки в инвестиционното банкиране, застраховането и взаимните фондове.

През последните няколко години, на фона на проблемите с лошите кредити, които изпитват по-голямата част от индийските трезори, Kotak Mahindra Bank Ltd. успява да поддържа стабилно качество на своите активи. Причината е, че още преди две години банката ограничава рисковото кредитиране и залага на доброто корпоративно управление.

Тя беше първата индийска банка, която увеличи собствения си капитал в началото на тазгодишната криза, давайки сигурност на своите акционери.

Мерките изглежда дават резултат, защото, докато книжата на повечето индийски банки поевтиняха рязко през 2020 г., тези на Kotak Mahindra добавиха 17% към стойността си.

10 любопитни факта за най-богатите азиатски фамилииЕто няколко любопитни факта за 10-те най-богати фамилни корпоративни империи в азиатския регион, чието съвкупно състояние възлиза на над 300 милиарда щатски долара

В Индия нивото на лошите кредити е едно от най-високите в света. Проблемите започнаха още през 2015 г., когато масовите стрес тестове, проведени от индийските регулатори, разкриха мащабно нарастване на рисковите заеми, много от които се оказаха необслужвани.

Kotak Mahindra Bank Ltd. обаче реагира изключително бързо и ограничи отпускането на заеми за рисковите малки и средни предприятия, както и на необезпечените кредити за физически лица. Акциите на банката отчитаха повишение от над 24% във всяка от последните три години.

Нивото на лошите кредити се повишава и в нейния портфейл през 2020 година, но много по-слабо, в сравнение с останалите трезори в страната.

Kotak Mahindra, която е втората най-голяма банка в Индия по пазарна капитализация, отчете неочакван ръст на печалбата от 27% за третото тримесечие на тази година.

Удай Котак е роден през 1959 г. в западния индийски щат Гуджарат. Семейството му по онова време принадлежи към богатата средна класа и се занимава с отглеждане на памук. Домакинството е голямо и се състои от над 60 души, които споделят общ дом и обща кухня.

Удай Котак си спомня за този период от своето дество, определяйки го като "капитализъм в работата и социализъм вкъщи".

За разлика от повечето семейни компании в Индия обаче, Удай Котак не назначава членове на своето семейство в управляващия борд на компанията си. По този начин той успява да спечели доверието както на акционерите, така и на вложителите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg