Да очакваме ли продължение на икономическия растеж

2493
Да очакваме ли продължение на икономическия растеж

© Amundi

В момента световната икономика изживява феноменален процес на синхронизирано възстановяване, който води до по-висок ръст от очаквания. Това обобщение направи Дидие Боровски, Ръководител Макроикономически проучвания в Amundi, Париж на специално събитие за клиенти на групата в България. Боровски обясни, че обичайно подобен икономически ръст като този в момента върви заедно с инфлация, но на този етап от икономическия цикъл има слаба връзка между двата основни икономически показателя. „Има структурно забавяне на инфлацията поради голямото предлагане на стоки и услуги“, обясни Боровски.

На събитието за клиенти мениджърите на Amundi представиха инвестиционните стратегии и очаквания на групата за 2018, както и плановете за българския пазар. Роман Поспишил, зам. главен изпълнителен директор на Amundi Чехия, обясни, че групата ще залага не само на качествени инвестиционни продукти, но и на развитие на каналите за дистрибуция. „Предлагаме решения на финансовите потребности на нашите клиенти чрез три групи продукти – първата група са продукти, които са алтернатива на краткосрочните депозити, втората група са продукти, които запазват стойността на активите и третата група са продукти, които носят регулярна доходност“, каза Поспишил. Фондовете на Amundi Asset Management се предлагат в България от УниКредит Булбанк и от Сосиете Женерал Експресбанк.

Oсновен сценарий: Продължение на икономическия растеж (вероятност 75%) 


При този сценарий очакваме ръстът на БВП да продължи със същите темпове. Очакваме, че световната икономика и световната търговия ще нарастват без значителен инфлационен натиск. Колкото по-синхронизиран е този ръст, толкова по-силна и устойчива ще бъде световната икономика. На този етап от икономическия цикъл виждаме слаба връзка между ръст и инфлация. Има структурно забавяне на инфлацията поради голямото предлагане на стоки и услуги. Инфлацията в промишленото производство е постоянно ниска и продължава да намалява поради голямата световна конкуренция. По-бавното покачване на инфлацията се дължи на фактори като глобализацията, иновациите, по-слабите профсъюзи и растящата гъвкавост на пазара на труда. Логично е, че необичайната комбинация от силен икономически ръст и слаба инфлация е изненада също и за централните банки.

Централните банки са в необичайна ситуация:

1) От една страна ниските лихвени проценти създават добри условия за коригиране на дисбалансите, като намаляване на държавния дълг и преминаването към неговата дългосрочна устойчивост. А данъчните и структурните реформи биха допринесли за устойчив растеж.

2) От друга страна, обаче, тази политика може да доведе до кризисни ситуации (балонни цени на активите) в момент, когато глобалният дълг достига исторически върхове. Ето защо централните банки са в трудна ситуация, изискваща да се избягва прекалено бързото затягане. Най-големият глобален риск би бил провал в монетарната и фискална политика. По отношение на често цитираните рискови фактори смятаме, че рецесия в САЩ и „твърдо приземяване“ в Китай е малко вероятно да се случи между 2018 и 2019 година

3) Развитие по региони

САЩ: Икономическото възстановяване е в своя пик, но няма индикации за рецесия. Този икономически цикъл продължава вече почти девет години, като потенциалният ръст за 2018 г. и 2019 г. се оценява на 2%. Трудно е да се определи положително въздействие на данъчните реформи върху БВП в краткосрочен и дългосрочен план. Затова оценяваме въздействието върху ръста от 0,1% (в случай на нисък мултиплициращ ефект) до 0,5% (при висок мултипликациращ ефект). Ако световната икономика продължи своя възход до средата на средата на 2019 г., то това би била най-дългата експанзия от 1857 година насам.

Еврозона: Ренесанс. Възстановяване се забелязва във всички държави и във всички компоненти на БВП. Благодарение на стабилната парична политика и кредитните условия, очакваме ръстът да продължи и през следващите няколко години. Най-значимият напредък може да бъде постигнат когато се осъществяват реформи на равнище ЕС и същевременно на национално равнище, където са налице повечето макроикономически дисбаланси. Въпреки че някои местни рискове се запазват, политическата стабилност се подобри и несигурността в ЕС намаля. Европейските граждани са по-оптимистични за ЕС и еврото като единна валута. Очакваме силен ангажимент от страна на правителствата в еврозоната да продължат реформите и да се укрепи съвместният европейски проект. Ето защо вярваме в своеобразен "Ренесанс" за Европа.

Великобритания: Политически решения. Великобритания и ЕС имат дълъг път до Брекзит.. Великобритания е единствената основна европейска икономика, която се забави през 2017 г. Рискът от много труден Брекзит (без споразумение) се увеличава. Макар това да не е нашият основен сценарий, несигурността, свързана с излизането на страната от ЕС ще има голямо влияние върху инвестиционните решения на фирмите и домакинствата (особено в недвижимите имоти). Въпреки това, не се очаква Великобритания да забави Еврозоната.

Япония: Абеномиката води Япония до най-дългата следвоенна експанзия. Икономиката не е толкова силна, колкото в миналото, но настоящият цикъл е по-силен от очакваното, благодарение на вътрешното търсене и световната търговия. Силните корпоративни печалби би трябвало да поддържат силни инвестиции. Ако икономическата експанзия продължи след 2018 г., както очакваме, това ще е най-дългият икономически растеж от Втората световна война насам.

Китай: Стабилен ръст и по-балансирани реформи. Икономиката изглежда много по-устойчива от първоначално очакваното. Широко очакваното икономическо забавяне вероятно ще е само умерено. 19-ият конгрес на партията потвърди, че дълбоките реформи ще бъдат основен приоритет. Заедно с това, подобреното икономическо управление би трябвало да увеличи шансовете на Китай за сравнително меко кацане на икономиката.

Глобални развиващи се пазари: По-слабо чувствителни, отколкото преди финансова криза. Повечето развиващи се икономики се радват на високо ниво на ръст със силно вътрешно търсене. В краткосрочен план тези пазари може да са нестабилни, но средносрочните перспективи остават положителни.

4) Moнетарна Политика

ФЕД: Oчакваме Фед да повиши основният лихвен два пъти през 2018. Ако растежa подкрепян от данъчната реформа e стабилен, Федералният резерв може да добави едно или две допълнителни покачвания. Смятаме че, инфлацията ще бъде съчетана с растеж. Така през следващите четири години Федералният резерв ще намали натрупаните активи по баланса си. С новия председател на Фед (Джеръми Пауъл), виждането ни не се променя.

EЦБ: Последните изказвания на ЕЦБ изясниха стратегията за монетарната политика. Програмата за закупуване на активи в размер на 60 млрд. евро ще продължи до края на 2017 г. През януари 2018 обемът ще бъде намален до 30 млрд. евро и ще продължи до септември 2018 г. До края на 2018 г. не очакваме увеличение на лихвените нива.

5) Инвестиции- очаквана доходност по класове активи

Паричен Пазар: За еврозоната очакваме паричният пазар да донесе доходност от 0.8% годишно. Инфлацията трудно ще достигне до нормални стойности и има доза несигурност по отношение на дългосрочния растеж. Ние очакваме инфлация от 1.7% в еврозоната и 2% до САЩ.

Държавни Облигации: Oчакваме 10 годишните американски облигации да са на нива близки до 2.6%, докато в Европа очакваме средната 10 годишна облигации да бъде около 1.2% годишно.

Корпоративни Облигации: Очакваме доходността на корпоративните облигации както в еврозоната, така и в САЩ, да остане ниска поради ниския риск и много тесните спредове. Очакваме американските облигации с инвестиционен рейтинг да дадат имат доходност близка до средната в исторически план, а в Еврозоната доходността по същият клас облигации би била близка до ниските си стойности в исторически план.

Aкции: Oчакваме покачване на стойността на акциите в еврозоната поради очакваното подобрение на корпоративните печалби. Акциите в САЩ се доближават до исторически високи нива на оценка и са по-малко привлекателни.

Очаквани доходност по Класове Активи (на година за съответния период):

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg