Градус АД внесе проспекта за IPO, очаква оценка от 500 млн. лв.

7921
Градус АД внесе проспекта за IPO, очаква оценка от 500 млн. лв.

Проспектът за първичното публично предлагане на Градус АД е внесен в Комисията за финансов надзор, съобщиха от компанията.

Намерението за набиране на капитал от фондовата борса чрез IPO беше обявено от компанията в началото на март, като се очаква процесът да бъде финализиран и търговията с емисията да стартира до средата на годината.
 
Финансовите отчети за 2017 г. показват общо консолидирани приходи на Групата в размер на 245.83 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39. 83 млн. лв.
 
„Очакваме оценката на компанията от пазара да бъде в диапазона между 400 и 520 млн. лв. и смятаме, че това е реалистично. В периода от обявяването на IPO-то до този момент наблюдаваме достатъчно голям интерес от местни и чуждестранни инвеститори и вярваме, че освен на добрите финансови резултати, това се дължи и на перспективите за развитие на компанията“, каза по повод внасянето на проспекта изпълнителният директор на Градус АД Ангел Ангелов.
 
Очаква се IPO-то на птицевъдната компания да бъде най-голямото на Българската фондова борса след кризата от 2008 г. Предлагането ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от секторите с най-висок ръст и същевременно най-слабо представителство на БФБ – този на хранително-вкусовата промишленост.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.
 
Градус АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg