К. Атанасова: Масовият инвеститор не търпи волатилността

2428
К. Атанасова: Масовият инвеститор не търпи волатилността

Това е едно интервю с Катерина Атанасова, портфейлен мениджър на Адванс Глобал Трендс, най-новият фонд от семейството на Адванс.

Поводът да разговаряме с Катерина Атанасова е започналото от 1 юли предлагане на дялове на фонда:

Г-жо Атанасова, защо решихте да направите подобен широкоспектърен фонд, като Адванс Глобал Трендс? Това донякъде не обезсмисля ли инвестициите във фондове, които са фокусирани към определени пазари и инструменти?


Дългогодишният ни опит на капиталовите пазари в Карол Капитал Мениджмънт (управляващото дружество - бел. р.) ни е научил, че винаги е добре да имаш гъвкава инвестиционна стратегия, която да ти дава възможност да инвестираш в различни класове активи и инструменти, тъй като печелившите инвестиции във всеки един момент са на различни места.

Искаме да предложим на клиентите ни такъв продукт, който да им дава възможност да се възползват от потенциала на активите, които в сегашния момент имат най-силни сравнителни предимства и съответно се очаква да имат най-силен ръст в техните цени.

Инвестиционната стратегия - с много тесен фокус в един клас активи или дори конкретен регион, или страна за определени периоди от време, излага инвестицията на риска, свързан с негативно развитие в тази страна или регион. Именно тук гъвкавостта на стратегията, която следва Адванс Глобал Трендс за инвестиция в различни класове активи дава възможност за пренасочване на инвестицията към текущо печелившия актив.

Друга причина, поради която избрахме да инвестираме не само на глобалните пазари на акции, но и в различни класове активи е, че този тип диверсификация доказано намалява общия риск на портфейла. Масовият инвеститор е все по-малко склонен да търпи високата волатилност на инвестиционния портфейл, в който е вложил спестяванията си.

Не бих казала, че инвестирането във фондове с конкретен фокус се обезсмисля. Това има своите предимства, особено в случаите, когато инвеститорът сам подбира микса от активи и инструменти, към които има предпочитания, съобразявайки се със своята дългосрочна стратегия и рисков профил. Ако някой предпочита да заложи на по-тесен фокус и не желае диверсификация в портфейла си, свързана с експозиция към други активи, то изборът на фонд с тесен фокус следва да е по-добрата позиция за него.

Наистина ли смятате, че инвестицията в Адванс Глобал Тренд е подходяща както при възходяща, така и при низходяща стратегия?

Аз в голяма степен вече отговорих на този въпрос. Основната стратегия и идея на модела, който следва фондът е именно портфейлът да е инвестиран в активите, които в момента са най-силни и качват най-много, вместо това да държи активи, които в момента падат.

Известен, но понякога пренебрегван от инвеститорите факт е, че финансовите пазари са подвластни на цикли. В различните етапи на икономическия и пазарния цикъл различните активи също се представят по различен начин. Едни са по-силни, други по-слаби. Същото важи и за отделните региони, страни, сектори, суровини и т.н.

При възходящ икономически цикъл логично е пазарите на акциите да са най-силният клас активи, както и при икономически срив кештът, държавните облигациите и златото са активите, които следва да ни дадат най-добра възвращаемост и да запазят инвестицията ни от загуби. Стратегията на фонда предлага именно това на инвеститорите.

По време на кризата от 2008 г. станахме свидетели на това как в кризисни периоди корелацията между различните класове активи се засилва драстично. Цените на повечето активи падат с много бързи темпове и в такива периоди възможността да се предпазиш чрез излизане на кеш е много добър подход. Тази възможност също е заложена в стратегията на Адванс Глобал Трендс и му дава допълнително предимство.

Западните пазари са близо до 2-годишни върхове. Какви са очакванията ви до края на годината?

След силния ръст, започнал през март 2009 година, от началото на тази година пазарите навлязоха в широка консолидация, която според мен ще доведе до по-високи нива на пазарите на акции в близко бъдеще и до нови върхове при световните фондови индекси.

Очаквам втората половина на 2011 г. да е позитивна за капиталовите пазари. Въпреки голямата волатилност, на която станахме свидетели през последните месеци и крайно песимистичните настроения на инвеститорите на моменти, не очаквам задълбочаване на негативната тенденция.

Развиващите се пазари бяха по-слаби за изминалото шестмесечие, което е обяснимо предвид забележителните ръстове, които показаха през последните 2 години. Текущо техните оценъчни показатели и в частност коефициента P/E, който вече е на нива около и дори под 10, подсказват за текуща подцененост на тези пазари и аз очаквам силно движение в позитивна посока при тях.

Въпреки силно пресилените според мен коментари за прегряване на икономиката в Китай и за спад на икономическия ръст в големите развиващи се страни от Азия и Латинска Америка, показателите им остават много по-силни от тези в развитите икономики и очаквам да продължат възходящия си темп.

Какви са очакванията ви за движението на цените на суровините?

Суровините бяха сред най-силно представящите се класове активи в следкризисния период, като през 2009 и 2010 г. повечето от тях показаха сериозни ръстове. Въпреки че текущо те не са сред най-силно представящите се като клас активи, потенциалът пред тях в бъдеще остава много голям. Суровините са изчерпаем ресурс и нарастването на населението на Земята и съответно бързо нарастващото потребление ще продължи да оказва позитивно влияние върху цените им.

Предвид моите очаквания за постепенно възстановяване на икономическия ръст в световен мащаб, залагам и на скорошно засилване на търсенето на суровини и от страна на развитите пазари от Западна Европа и Америка. При нарастване на индустриалното производство и съживяването на световната икономика несъмнено можем да очакваме и намаляване на запасите на стоки, като това би рефлектирало и в позитивно изменение в техните цени.

Оправдани ли са инфлационните очаквания на редица анализатори, поради свободната парична политика на западните централни банки?

Съвременният свят е светът на виртуалните пари, кредитните карти и безконтролното печатане на пари от страна на някои централни банки. Това, както и наливането на милиарди в икономиката, несъмнено ще предизвикат инфлация в някакъв бъдещ момент. Това са и фактори, които според мен допринасят и за по-бързото възстановяване от кризата в сравнение с предходните такива. Със събуждането на икономическия ръст в западните икономики и засилването на потреблението инфлацията ще покаже и по-бърз темп на нарастване.

Позволете ни да Ви зададем и един по-страничен въпрос. Заговори се за евентуални промени в Кодекса за социално осигуряване, относно инвестиционните възможности пред ПФ. Има представители от пенсионноосигурителни компании, които са за вдигане на лимитите за инвестиране на средства в договорни фондове. Очаквате ли това да стане възможно, тоест пенсионните фондове да имат повече свобода при инвестиране на средства в договорни фондове?

Надявам се това да се случи. Карол Капитал Мениджмънт изцяло подкрепя идеята за либерализиране на КСО, както и предложението за вдигане на лимитите за инвестиране на средства на пенсионните в договорни фондове.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Leatrix
# 0
15:12 | 17 December 2011
This infoamtrion is off the hizool!
trader
# 1
14:07 | 12 July 2011
много се кефя когато наричат загубите с някои префърцунен термин като волатилност например
:D
# 2
11:07 | 12 July 2011
naistina biha mogli da se vuzpolzvat- ako imat nqkakvi pari tova e 4udesniq na4in da gi izgubqt 4rez tezi "visoko kvalificirani profisionalisti" :D
Trader
# 3
11:07 | 12 July 2011
Много добро интервю с г-жа К. Атанасова. От нейния безспорен професионализъм биха могли да се възползват начинаещите инвеститори на капиталовите пазари.
Владо
# 4
11:07 | 12 July 2011
НЕВЕРОЯТНО заглавие
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg