Н. Неделчев: Борсата е отново алтернатива за бизнеса

1948
Н. Неделчев: Борсата е отново алтернатива за бизнеса

Има признаци, че интересът за увеличение на капитала сред емитентите започна да се завръща. Вече видяхме едно-две увеличения от началото на годината, а в момента тече друга сравнително голямо процедура, която се очаква да е успешна. В проект са може би три - четири интересни и големи увеличения, които ще се случат до края на годината.

Считам, че емитентите ще отидат на пазара, когато са сигурни, че могат да получат добра оценка на акциите си, а това е комбинация от няколко фактора - ликвидност, оценка и алтернатива - алтернатива на капиталовия пазар от банковото и облигационно финансиране. Това заяви Неделчо Неделчев, изпълнителен директор на ПФБК, един от организаторите на провелия се вчера семинар на тема „Българска фондова борса и капиталовият пазар в България - състояние и перспективи".

Според него, ако банковото кредитиране продължава да бъде на сравнително високи цени, а облигациите поради ред причини в момента не са добра възможност за корпоративния сектор, то излиза, че капиталовият пазар и емитирането на капитал е сравнително добра алтернатива за интересните емитенти.

Той спомена също така, че от посредника наблюдават известно възстановяване на интереса на външни и български институционални инвеститори към пазара ни. Ако процесът е устойчив, то можем да очакваме подобряване на ликвидността и на повишаване на търсенето през годината, счита мениджърът.

По линия на новите инструменти, които се очаква да въведат от БФБ, то той не мисли, че те ще бъдат някакъв фактор през 2011 година, поради все още ниската ликвидност на пазара.

В макроикономически план от ПФБК виждат положителни сигнали за трайно и устойчиво възстановяване на макроикономическата рамка, като залагат на 2% ръст на БВП.

Според тях определено можем да говорим за завръщане на инвеститорския апетит през последните месеци.

От посредника следят 30-ина компании на българския пазар, като очакванията им за представянето на тези дружества през годината са положителни - оттам залагат на среден ръст на печалбата им от над 20%. Експертите на ПФБК са оптимисти и за движението на акциите на най-атрактивните и ликвидни компании на борсата, за които очакват покачване в рамките на 30-40% за годината.

Топ секторите според тях ще бъдат финансовият, индустриалният, металите, потребителските стоки и ако се случи приватизацията на Булгартабак-Холдинг, то и цигарените компании. От друга страна продажбата на държавното участие в двете компании на Е.ОН през борсата ще предостави добра възможност за институционалните инвеститори, смятат от посредника.

„Мисля, че след три много трудни години за капиталовия ни пазар, днес сме на една по-положителна пътека. Мисля, че тази година ще бъде първата положителна от последните четири и постепенно, без бурните скокове от 2006 и 2007 и надявайки се на по-устойчиви движения, ще имаме възможност да работим на един по-интересен и ликвиден пазар", си пожела Неделчо Неделчев.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg