Най-голямото IPO в Европа за 2010 г. започва на 20 април

748
Най-голямото IPO в Европа за 2010 г. започва на 20 април

Най-голямата полска застрахователна компания PZU SA започва на 20 април първичното публично предлагане на акции за най-малко 5.5 млрд. злоти (1.9 млрд. долара), информира Bloomberg.

Това ще е най-голямото IPO в Европа от началото на годината.

PZU планира акциите да започнат да се търгуват на 14 май. Полското правителство и холандският акционер Eureko BV, които продават общо 30% в полския застраховател, ще обявят максималната цена на акциите за индивидуални инвеститори на 19 април, а окончателната цена ще бъде оповестена на 29 април, според проспекта на PZU. Приемането на поръчки за акции ще бъде преустановено на 29 април.

IPO-то е част от плана на правителството да набере рекордните 10 млрд. долара от продажбата на държавни активи през тази година, за да подпомогне финансирането на нарастващия бюджетен дефицит. Полша също така иска да продаде дялове в в най-големите си енергийни, химически и телекомуникационни компании, както и във Варшавската фондова борса.

PZU планира да изплаща между 25 и 45% от годишната си консолидирана печалба под формата на дивидент, според проспекта на компанията. Компанията също така има намерение да плати допълнителни 942.1 млн. злоти от печалбата за 2009 г като дивидент.

В споразумение, постигнато през октомври, Полша и Eureko поставиха минимална пазарна стойност на компанията от 25 млрд. злоти, или 289.5 злоти на акция. Двата най-големи акционера в застрахователя бяха обявили по-рано, че ще продадат най-малко 22% от компанията, оценявайки дела на 5.5 млрд. злоти.

Минималната оценката на компанията от страната на полското правителство и Eureko ще направят IPO-то на PZU най-голямото в Еевропа, след това на полската енергийна група PGE SA през миналата година.

Германската Kabel Deutschland Holding AG набра 760 млн. евро от IPO, проведено през март.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg