Невероятни факти за саудитския гигант Saudi Aramco

10930
Невероятни факти за саудитския гигант Saudi Aramco

Все по-близо сме до провеждането на може би най-голямото първично публично предлагане в света, което ще създаде най-голямата по пазарна капитализация компания - с планирана в размер на над 2 трилиона долара.

Става въпрос за държавния производител на петрол в Саудитска Арабия - Saudi Aramco. Очаква се компанията да стане публична най-рано през следващата година, а акциите й да се търгуват на четири пазара – в Рияд, Хонконг, Лондон и Ню Йорк.

Според Мохамед бин Салман, коронования принц на Саудитска Арабия и основен застъпник на това компанията да стане публична, саудитският петролен гигант ще бъде оценен на над 2 трилиона долара.


Това ще е близо четири пъти размера на най-голямата публична компания в света в момента – Apple, и над пет пъти размера на най-голямата петролна компания в света в момента – ExxonMobil.

Колко точно ще е пазарната оценка на компанията е обект на горещи дебати в момента. Според Пер Магнус Нийсвен, главен партньор в компанията Rystad Energy, цената на петрола трябва да е около 70 долара за барел, а не както е в момента 45 долара, за да се говори за подобна пазарна оценка.

Робин Милс, основател на Qamar Energy, пък прогнозира, че саудитската компания струва много по-малко – а именно между 250 и 400 милиарда долара, защото плаща огромни данъци и е изправена пред намаляващ пазар в дългосрочен план.

Ето някои особено впечатляващи факти за Aramco, които може и да не знаете:

Един от всеки осем барела петрол в света

Според Aramco компанията произвежда един от всеки осем барела от световния петрол, или около 12% от световното производство.

Това е повече от който и да е друг производител. Компанията пълни близо 10.3 милиона барела на ден, или над два пъти, в сравнение с най-близкия й конкурент в лицето на руската държавна компания Rosneft.

261 милиарда барела петрол

Според компанията тя разполага с резерви на стойност 261 милиарда барела, което й дава много възможности за в бъдеще. Това е повече от всички запаси в САЩ.

Според британската BP, петролните запаси на Саудитска Арабия са дори повече – при ниво от 267 милиарда барела, или 16% от световните запаси на суровината.

Разбира се, отново не всички пазарни експерти са убедени в това число. „Официалните прогнози на страната за запасите й са преувеличени. Дори и да разполага с 267 милиарда барела, това няма как да се докаже, предвид на действащите ограничения и законадателството в страната“, смята Нийсвен от Rystad Energy.

1 милион барела на ден

Това горе-долу е количеството, което САЩ, Япония и Индия внасят всеки ден от Саудитска Арабия. Aramco продава близо 75% от добивания петрол на международните пазари, като остатъкът се продава в страната със сериозен дисконт.

93% данък

Няма точни данни какви данъци плаща Aramco, но според Qamar Energy процентът е 93, предвид на факта, че тя предоставя почти всичките си приходи на държавата. Нещо повече, петролният сектор допринася за около 87% от приходите на правителството.

Този висок процент може да обезсърчи инвеститорите да участват в първичното предлагане на компанията. „Ако намалят този процент, е възможно да се достигне целената пазарна оценка от 2 трилиона долара“ смята Милс.

9.9 долара

Това е производствената цена на барел суров петрол. Инвеститорите е добре да имат предвид, че само Саудитска Арабия и Кувейт могат да добиват петрол при себестойност под 10 долара. Останалите страни имат много по-големи разходи за добива на суровината.

65 000 служители

По данни на компанията тя дава работа на 65 000 души в страна с население от 28 милиона. Компанията обяви обаче, че в момента е в процес на разширяване, като пряко или непряко планира създаване на 200 000 нови работни места.

От там се надяват да увеличат броя на заетите до 500 000 през следващите десет години. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg