Потенциалът за развитие на IPO сегмента в ЦИЕ е огромен

1813
Потенциалът за развитие на IPO сегмента в ЦИЕ е огромен

Profit.bg разговаря с Надя Неделчева, портфолио мениджър на Адванс IPO фонд, за тенденциите на IPO пазара в Източна Европа и България:

Г-жо Неделчева, кога можем да очакваме IPO пазарът в Източна Европа да се събуди?

Още преди разрастването на глобалната икономическа криза в края на 2008 г. IPO пазарът в Източна Европа се намираше на доста ранен стадий на развитие. С изключение на няколко страни, в региона придобиването на публичен статут се възприемаше все още като екзотика и се асоциираше с неудобства, произтичащи от влизането на нови акционери в компанията и с необходимостта от разкриване на обстойна информация пред инвестиционната общност.

В част от страните от региона на Централна и Източна Европа нови компании на борсите се появяваха само по линия на приватизация на държавни предприятия чрез борсата. Макар и изглеждащо малко парадоксално, предвид малките размери на родния пазар, през 2007 г. България беше един от активните центрове по отношение на IPO-та, като новите компании привличаха вниманието и на немалко чуждестранни инвеститори.

Анализът на пазара на акции сочи, че сегментът на IPO-тата се движи с лаг спрямо вторичния пазар в глобален мащаб. През 2008 г, както и през първите месеци след като бе достигнато дъното на глобалните пазари през 2009 г., интересът на компаниите към листване бе изключително нисък, предвид крайно ниската склонност на инвеститорите да поемат риск. Този рисков профил налагаше ниски емисионни цени, които не бяха достатъчно атрактивни за емитентите, а също така създаваше опасност да не бъде записана цялата емисия. През последните месеци обаче наблюдаваме силно активизиране на IPO-тата в световен мащаб, като данните за първата половина на 2010 г. сочат мощен ръст в броя IPO-та, както и привлечените суми спрямо година назад.

Като се вземат предвид изброените до тук фактори през следващите месеци не очаквам бум на IPO-та в региона на Централна и Източна Европа, аналогичен на този, който наблюдавахме през 2007 г.

Все пак необходимостта от свеж ресурс, в съчетание с наличието на държавни компании, стратегията за които предвижда раздържавяване чрез борсата, ще предложи атрактивни възможности и в средносрочен план. В дългосрочен план оставам силно оптимистично настроена за развитието на този сегмент поради факта, че IPO-тата са естествен начин на набиране на капитал, като алтернатива на банковия заем, а този сегмент е недостатъчно развит в региона на Източна Европа все още. Потенциалът е огромен.

Има ли IPO-та в Източна Европа, в които Адванс IPO Фонд предстои да участва?

Постоянно анализираме възможностите за инвестиции в IPO-та в региона. Въпреки че възможностите все още са далеч от тези през 2007 г. като брой сделки, има и немалко атрактивни такива. През настоящата година дори бяха проведени някои рекордни като обеми IPO-та. В краткосрочен план ще анализираме IPO-та на Варшавската борса, което за момента е планирано за ноември 2010 г. Полша остава най-активният IPO център, като от началото на годината до момента там са проведени 14 IPO-та, с което вече е надминат броя от миналата година. Активността в Полша се обуславя от програмата на правителството за продажба на държавни активи с оглед подпомагане на бюджета. Интересна сделка беше втората по големина полска енергийна група - Tauron, която при IPO през юни успя да набере 1.2 млрд. долара, като от тогава акциите й са поскъпнали с близо 20 %.

През април бе проведено най-голямото IPO в Полша от създаването на варшавската борса - държавният полски застраховател PZU привлече 2.7 млрд. долара, а цената на акциите му се е увеличила с 28% от листването до момента. До края на годината е възможно да се осъществи листването на базираната в Чехия софтуерна компания AVG, чиято емисия се очаква да бъде между 400 и 800 млн. долара. Румънското правителство, аналогично на Полша, също предприема продажба на държавни активи с цел подпомагане на бюджета, като сред по-интересните имена се откроява това на една от най-големите държавни компании Romgaz, като самото IPO се очаква да бъде най-голямото на румънската фондова борса до момента.

Като обобщение мога да твърдя, че се очакват интересни възможности в региона, но при всички случаи решението за участие на Адванс IPO фонд ще се базира на стриктен анализ на емисионната стойност, както и на конюнктурата на пазарите към момента на осъществяването.

Как се развиват инвестициите на фонда и каква стратегия прилагате в момента?

В края на 2007 г., когато бе стартиран Адванс IPO Фонд стратегията за неговото управление беше консервативна, заради силното влошаване на конюнктурата на пазарите като цяло и в частност на IPO сегмент. Тогава фондът участваше само в няколко IPO-то и поддържаше високо ниво на паричните средства. Това предотврати силен спад на стойността на дяловете на фонда през катастрофалната 2008 г.

През втората половина на 2009 г. Карол Капитал Мениджмънт предприе по-агресивна стратегия при управлението на всичките си взаимни фондове, защото бяхме позитивни за развитие на глобалните пазари и на тези от Централна и Източна Европа. При Адванс IPO Фонд промяната бе най-значима поради поддържането на най-голям дял парични средства преди това. Увеличихме дела на акциите във фонда чрез модификация на стратегията и инвестиране в нови компании от региона на ЦИЕ. Съществената разлика в стратегията беше, че вече не инвестирахме единствено в етапа на провеждане на IPO, а и във вече листвани компании. Условието за тях е те да са нови компании за съответната борса. Стратегията ни продължава да предвижда краткосрочен хоризонт на държане на инвестициите, като условието е да са минали не повече от четири години между момента на листването на компанията на борсата и момента, в който излизаме от инвестицията. Това означа следното: ако сега купим акции на компания, която е започнала да се търгува на борсата през декември 2007 г., то крайната продажба на акциите, която може да се осъществи и на части, трябва да се реализира не по-късно от декември, 2011 г.

По този начин считаме, че запазваме идеята за нова компания.

Като обобщение мога да кажа, че при управлението на Адванс IPO Фонд от една година насам преминахме към по-рискова стратегия с увеличаване на дела на акциите в структурата му. По този начин на основа на оптимистичната ни прогноза за региона се надяваме да увеличим доходността за нашите вложители и до този момент успяваме. Според данните на БАУД в периода 1 януари - 16 септември на настоящата година Адванс IPO Фонд е с най-висока доходност сред българските колективни схеми с 14.90%.

Каква част от активите на фонда са инвестирани и в какви сектори?

Към момента около 80% от активите на фонда са инвестирани в акции. След като приехме промяна в подхода и изоставихме дефанзивната стратегия преди година, ние постепенно започнахме да увеличаваме дела на акциите, който в края на 2009 г. достигна 63.4%, а през юли 2010 г. достигнахме и определеното като таргетно за момента ниво на акциите от 80 %. В портфейла си включихме наскоро листвани нови полски, турски, хърватски, руски акции. Според стратегията си можем да инвестираме и в pre-IPO сделки, като през второто тримесечие на годината придобихме акции на румънския реституционен фонд Fondul Proprietatea, който се очаква да започне да се търгува на борсата в началото на 2011 г. В момента има активна OTC търговия, като листването му се очаква да бъде едно от основните събития за румънската борса. В географски план с най-голям дял са инвестициите ни в Полша, следвани от тези в Турция. Освен тях имаме акции в Русия, Румъния, Чехия, Хърватска и България. В секторно отношение водещите сектори са телекомуникации, енергетика, индустриални материали.

Какви са очакванията Ви за българския пазар до края на настоящата година?

За съжаление трудно бих могла да намеря фактори, които да направят картината на родния пазар да изглежда много по-оптимистична до края на 2010 г. Въпреки раздвижването от последните дни, все още е рано да се заключи, че посоката е трайно нагоре. Не бих посочвала и фактора "движение на глобалните пазари", тъй като все по-рядко наблюдаваме случаи, когато българският пазар се движи в унисон с международните. Основен проблем продължава да бъде изключително ниската ликвидност, която създава чувствителни затруднения, особено за институционалните инвеститори, за преструктуриране на портфейлите, а също така осуетява завръщането на чуждестранните инвеститори, особено при наличието на пазари от региона, на които се търгуват подценени активи при осезаемо по-добра ликвидност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Рио
# 0
18:09 | 21 September 2010
@Toma Evreijski Реалността е днес - в момента, в който я осмислиш, вече е отминала :) така че е нормално хората, не само в сферата на капиталовите пазари, да се интересуват от възможностите. Наистина хубава статия :)
Diversified assets one year after the crisis
# 1
15:09 | 21 September 2010
Изключително професионален разговор с г-жа Надя Неделчева. Поздрави за екипа на Профит.Бг. Работещите в инвестиционните посредници почти никога не правят прогнози за бъдещето развитие на капиталовия пазар. Трайната тенденция за възходящ тренд обаче е очевидна, при сравнение на борсовите индекси от началото на 2009 г. до сега. След достигането на т. нар. дъна на фондовите пазари в началото на миналата година, както и след края на рецесията в САЩ, имаше процеси на стабилизиране на световната икономика, стимулирани от големите банкови институции, последвани от данни за започнал икономически растеж в страни като САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Канада и др. Have a nice evening to the team of Profit.Bg.
Toma Evreijski
# 2
11:09 | 21 September 2010
СТИГА ГЛЕДАХТЕ САМО ПОТЕНЦИЯЛА,,,,ГЛЕДАЙТЕ РЕАЛНОСТТА111,,,,,,НАГЛЕДАХМЕ СЕ НА ПОТЕНЦИЯЛ; ПРИ ИМОТКИТЕ ПРИ СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ--ВСИЧКО СЕ ОКАЗВА КОНТРОЛ У УПРАВЛЕНИЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЗА СМЕТКА НА СТАТИИ НА ЗАИНТЕРАСОВАНИ ЛИЦА,, ГЛУПАЦИТЕ СЕ СЪРШВАТЪ УВАЖАЕМИ.....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg