Райфайзенбанк пласира емисия облигации на МКБ Юнионбанк

787
Райфайзенбанк пласира емисия облигации на МКБ Юнионбанк

МКБ Юнионбанк успешно издаде емисия ипотечни облигации в размер на 15 млн. евро. Това е третата облигационна емисия и първата с ипотечни облигации на банката. Срокът на емисията е 3 години и ще бъде погасена еднократно на датата на падежа. Лихвата е фиксирана в размер на 5.75% на годишна база, а целта е финансиране на основната дейност на банката, съобщиха от водещия мениджър по сделката Райфайзенбанк (България).

Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане, като облигационери са основно големи институционални инвеститори. Общият заявен за записване брой облигации превиши максималния брой книжа, предложени за записване със сумата от 1.74 млн. евро.

Това е първа транзакция на капиталовия пазар на българска банка с цел набиране на средносрочно финансиране след 2008 година, се казва още в съобщението. Предстои вписване на емисията в регистъра на Комисията за финансов надзор, което ще позволи регистрация на облигациите за вторична търговия на Българската фондова борса - София АД.

МКБ Юнионбанк e част от международната група Bayern LB/MKB. Агенция Fitch присъди на МКБ Юнионбанк наскоро най-високия за България дългосрочен рейтинг от BBB+. Рейтингът за подкрепа е определен от Fitch на 2, което също е максимално високата му стойност за български институции, допълват от мениджъра по емисията.

Райфайзенбанк (България) ЕАД пое и пласира през тази година три облигационни емисии за над 63 млн. лева, което съответства на над 34% пазарен дял.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg