Иван Такев: Ще предложим конкурентни условия

3415
Иван Такев: Ще предложим конкурентни условия

По отношение на сегмента на търговия на държавни ценни книжа на борсата, в момента нашите правила се намират в Комисията за финансов надзор (КФН). След одобрението им ще имаме правната възможност да огранизираме този пазар. Остава на дневен ред организиране и приключване на съответните сделки.

Това заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, в отговор на въпроса на модератора на панел „Капиталови пазари“ Илиян Скарлатов какво се случва в Лондон с държавните ценни книжа на борсата.

Тъй като държавните ценни книжа се съхраняват в отделен депозитар, който е част от БНБ, трябва да бъде уредена комуникацията с него. Уточнихме правилата, по които ще се осъществява тази комуникация, каква информация, по какви канали ще тече и т.н.

Оттук насетне топката не бих казал, че е у нас. Ако беше така, щяхме да стартираме пазара преди година и половина, посочи още Такев.


В момента, в който това се случи, ще имаме възможност да регистрираме абсолютно всички емисии от вътрешния дълг на България, засега външният дълг остава извън обхвата на този процес. Налице са още допълнителни въпроси, които обаче са от техническо естество, което не касае широката публика, заяви изпълнителният директор на БФБ.

По отношение на международния пазар, Иван Такев се върна малко по-назад, за да разкаже повече за проекта.

Преди около година и половина този проект беше предложен от страна на оператора на платформата за търговия, които казаха, че могат да осигурят търговия с избрани по действие акции, фондови облигации и т.н. и същевременно да осигурят, посредством електронен маркет мейкър, непрекъснато котиране в много тесни сфери, съобразно референтния пазар за всеки един от тези инструменти.

Тази схема беше първоначално предложена в Малта, но поради определени причини се отказаха. Впоследствие пое към нас.

Проектът минава през няколко стъпки. Първата от тях вече е реализирана и тя е одобрението на правилата на регулирания пазар. Получихме го преди две седмици в Комисията за финансов надзор. В момента тече извървяването на определени процедури. Имаме възможност да листнем акции на чуждестранни компании на регулирания пазар.

Втората стъпка е получаване на одобрение, по реда на Закона за пазарите на финансови инструменти относно осъществяване на сетълмент от друга депозитарна институция, тъй като сетълментът на сделките между български борсови членове и чуждестранния електронен маркет мейкър ще се осъществява от Люксембург, опосредстван от централния депозитар. За това нещо е необходимо получаването на одобрение от КФН.

Последната стъпка е получаването на уверения за организирането на чуждестранна платформа, на която да бъде листната останалата част от финансовите инструменти.

Защо не си останем само с регулиран пазар? Необходимо е, тъй като много от сините чипове, които се търгуват на борсите в Европа, а и всички останали акции извън пределите на Европа, всъщност не разполагат с проспект, съгласно директивата от 2003 г. Поради това единствената възможност е да бъдат листнати в такава чуждестранна платформа. За целта е необходимо да бъде преминат съответен одобрителен режим от КФН. Това ще се случи поетапно, посочи Такев.

По отношение на настроенията и очакванията, важно е да бъде споменато, че електронният маркет мейкър, съгласно политика за най-добро изпълнение, ще поддържа средния и съответно референтния пазар. Това гарантира, че тук няма да получите по-различна цена от пазара, на който основно се търгува този инструмент.

В момента БФБ не таксува за данни за пазарната информация. В почти всички от останалите пазари фондовите борси събират определени такси от вендори, трейдъри, крайни потребители и др. Неизбежно в някакъв бъдещ момент и у нас ще има такава такса. Тук може да се появи допълнителна икономия, посочи експертът.

Следващото нещо, което считаме, че ни дава предимство, е, че таксата ни, конкретно фиксираната, ще бъде по-конкурентна при поръчка чрез чуждестранната платформа. Както знаете, ние събираме фиксирана и плаваща такса за всяка една изпълнена поръчка.

Тук ще е налице нещо като елемент на икономия на мащаба. Колкото повече сделки се сключват в съответния ден, толкова по-евтин ще е трейдинг елементът.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg