Каква е германската бизнес рецепта срещу предизвикателствата на пандемията?

2749
Каква е германската бизнес рецепта срещу предизвикателствата на пандемията?

© Pixabay

В индустриалното сърце на Германия малките и средните промишлени предприятия изглежда са намерили вярната рецепта за справяне с предизвикателствата на пандемията от COVID-19, пише Ройтерс.

Дори на фона на спадащите продажби, те продължават да инвестират в развойна дейност и иновации, както и да изграждат финансови буфери в подкрепа на дългосрочните си бизнес планове.

Те осигуряват максимална гъвкавост за своите доставчици, за да запазят веригите си на доставка и гледат на кризата като възможност за развитие.

Изглежда това е стратегия, която се отплаща на малките и средните предприятия в най-голямата европейска икономика. Те осигуряват около 60% от всички работни места в Германия.


Commerzbank, която е най-големият кредитор за германския малък и среден бизнес, отчита много по-малък брой компании, нуждаещи се от "интензивно лечение", в сравнение с предварителните очаквания в началото на кризата.

Тези, които са поискали спешно отпускане на нови кредитни линии, далеч не са толкова много.

Stihl е един от примерите за германската "рецепта" срещу кризата. Още през пролетта, по време на първата карантина, продажбите на производителя на моторни резачки, косачки и друга градинска техника започват да се понижават.

Компанията обаче продължава да ги произвежда и дори оказва подкрепа на затруднените си дистрибутори, като удължава сроковете за плащане.

Този "залог" се оказва успешен, коментира пред Ройтерс изпълнителният директор на компанията Бертрам Кандзиора. След трудните няколко месеца през пролетта и лятото, търсенето на работни и градински инструменти започва да се повишава, тъй като хората, прекарващи повече време вкъщи, имат нужда да се погрижат за своите дворове и градини.

От май насам Stihl реализира двуцифрен ръст на продажбите, а служителите ѝ работят и в неделя, за да могат да смогнат с всички поръчки.

10 любопитни факта за най-богатите азиатски фамилииЕто няколко любопитни факта за 10-те най-богати фамилни корпоративни империи в азиатския регион, чието съвкупно състояние възлиза на над 300 милиарда щатски долара

Малките и средните предприятия в Германия като цяло са една идея по-големи, в сравнение със своите аналози от останалите европейски държави, показват данните на Евростат.

Добрата новина е, че делът на тези, които са поискали спешно банково финансиране тази година, е по-нисък, отколкото във Франция, Испания, Италия и Великобритания.

Към момента една от всеки 11 фирми в страната е заплашена от фалит, показва проучване на германската Асоциация на индустриалните и търговските камари. От кредитната агенция Creditreform очакват 24 000 корпоративни фалита през 2021 г., в сравнение с очакваните между 16 000 и 17 000 тази година.

За разлика от промишлените предприятия обаче, тези, които оперират в сектора на услугите, са в доста по-неизгодна ситуация. По данни на германската туристическа и хотелиерска браншова организация DEHOGA 71.3% от всичките ѝ 8 868 членове изпитват опасения за съществуването си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg