Какво означава победата на Тръмп за технологичния сектор в САЩ?

5370
Какво означава победата на Тръмп за технологичния сектор в САЩ?

Акциите на някои от най-големите технологични компании в САЩ отбелязаха сериозно понижение в днешната предварителна търговия - на фона на неочакваната победа на Доналд Тръмп в изборите за президент на страната.

Изходът от надпреварата предизвика хаос на световните пазари, което доведе до масова разпродажба на по-рискови активи. Такова е положението и при технологичните компании, като инвеститорите се опитват да разгадаят какви последици ще има победата на Тръмп за сектора.

Компании, като Google, Apple и Microsoft, държат печалби в общ размер от над 1.2 трилиона долара в своите задгранични бизнеси, за да избегнат плащането на високия корпоративен данък в САЩ. Победата на Тръмп обаче може да промени това.

В програмата на новоизбрания президент на САЩ влиза и план за понижаване на корпоративния данък върху задграничните печалби до едва 10%. Този ход цели да върне тези пари обратно в САЩ и е част от по-широките планове на Тръмп за понижаване на корпоративната данъчна ставка в страната.

Планът може да облагодетелства компании, като Microsoft и General Electric, които, по данни на фирмата за проучвания Capital Economics, държат по над 100 млрд. паунда в страни с по-ниска данъчна ставка като Ирландия. Рекордьор в това отношение е Apple, чиито задгранични авоари възлизат на над 200 млрд. долара.

Наскоро Европейската комисия започна разследване срещу производителя на iPhone във връзка с данъчните споразумения на компанията с властите в Ирландия.

Репатрираните задгранични печалби могат да бъдат използвани от компаниите за погасяване на корпоративен дълг, финансиране на разработката на нови технологии, изплащане на дивиденти към инвеститори и др.

В същото време обаче промяната може да намали апетита на тези компании към инвестиции в чуждестранни бизнеси.

Преди началото на редовната търговия в Ню Йорк фючърсите на Alphabet отбелязват спад от 1.54%. Apple отбелязва спад от почти 1%, а софтуерният гигант Microsoft се движат с около 0.5% надолу.


Българският бизнес

Всичко по темата Президентските избори в САЩ

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg