Какво се случи на БФБ през второто тримесечие на 2021 г.?

1880
Какво се случи на БФБ през второто тримесечие на 2021 г.?

© Pixabay

Общо 14 от емисиите акции, търгувани на Българска фондова борса, са добавили по над 20% към стойността си през второто тримесечие на 2021 г., показва справка на Profit.bg на база тримесечния бюлетин на институцията.

Пет от тях дори носят доходност от над 50% само за три месеца на своите вложители.

Кои са най-поскъпналите и най-поевтинелите книжа на родния капиталов пазар и какво друго се случи на борсата ни в периода 1 април - 30 юни?

Най-поскъпващите емисии


Книжата на ФеърПлей Пропертис АДСИЦ са добавили 113.20% към стойността си през второто тримесечие на годината, с което заемат челно място сред най-добре представилите се компании на борсата ни.

Една от новите компании на капиталовия ни пазар - Скуеър Кюб Пропертис АДСИЦ, отчита ръст от 70% в пазарната си оценка, докато Алтерко добавя нови 56.88%, с което продължава доброто си представяне от началото на 2021 г.

В топ 5 са още Агрия Груп Холдинг и Доверие Обединен Холдинг, отчели ръст от респективно 53 и 52 на сто.

Какво да очакваме на финансовите пазари до края на годината?Ето какво се посочва в шестмесечния анализ на ИП Кампан

Тримесечието беше добро и за инвеститорите на Алкомет и Индустриален Холдинг България, тъй като емисиите им добавиха съответно 49 и 44 процента, а акциите на Илевън Кепитъл нараснаха с близо 39 на сто.

Топ 10 по доходност се допълват от Монбат и Фазерлес, отчели ръст от 34 и 32 процента, изпреварили Елхим Искра, Индустриален Капитал Холдинг, Емка и Билборд, всички с по над 22 на сто повишение за периода.

Най-поевтиняващите емисии

Най-голям спад за второто тримесечие се отчита при Петрол, загубил 53.67% от стойността си, както и при Неохим, чийто книжа поевтиняха с 39 процента.

Сред губещите са още акциите на Юрий Гагарин и Телелинк Бизнес Сървисис, отчетели спад от 34 и 17 на сто.

Топ посредниците по оборот

Елана Трейдинг и Карол са в челото за второто тримесечие, след като реализираха сделки за над 58 и 51 млн. лева през периода.

Третата позиция е за Първа Финансова Брокерска къща с 34 млн. лева, изпреварила Капман и Реал Финанс (17 и 14 млн. лева.)

Николай Ялъмов: Криптовалутите са като тототоЕкспертът изказа мнение, че „хората, които искат да инвестират и търсят възможностите, са реализирали доста добри резултати през последните месеци“.

Над 10 млн. лева оборот реализираха и клиентите на още четири посредника - БенчМарк Финанс, АБВ Инвестиции, Евро Финанс и Уникредит Булбанк.

Посредниците с най-голям брой сделки

Карол АД оглавява класацията с 13 882 сделки, следвани от Елана Трейдинг (8 196 броя) и БенчМарк Финанс (2 979).

С по над 1000 сделки за периода са още Първа Финансова Брокерска къща, Капман и Юг Маркет.

Компаниите с най-голям оборот и сделки

Едва при три от публичните дружества беше реализиран оборот от над 10 млн. лева за периода. Това са Спиди (19.8 млн. лева), Индустриален Холдинг България (16.7 млн. лева) и Телелинк Бизнес Сървисис Груп (13 млн. лева).

Най-ликвидни за периода се оказаха емисиите на Алтерко (1 724 сделки), както и на Доверие Обединен Холдинг и Химимпорт, където инвеститорите сключиха 1 028 и 1 025 трансакции.

Среднодневно за периода на Българска фондова борса се сключиха сделки за 2.28 млн. лева при 293 трансакции на ден. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg