Кои са шампионите по дивидентна доходност у нас?

1240
Кои са шампионите по дивидентна доходност у нас?

© Pixabay.com

Дивидентната доходност – това е доходността, която инвеститорите реализират на база дивидента на една акция, разделен на цената, на която се търгуват акциите на компанията.

С една малка подробност – това е цената, която е постигната на последната дата, на която книжата могат да бъдат закупени с право да се получи дивидент.

Или пък на някоя от предходните сесии, в случай че точно в този ден те не са се търгували.

Кои са шампионите по дивидентна доходност у нас?

Първите три компании са слабо ликвидни, търгуват се на Base Market, или иначе казано - там се преместени емисиите, които не отговарят на изискванията за търговия на основния пазар.

Начело по доходност е Куантум Дивелъпмънт АДСИЦ с 267%, но книжата на компанията не са търгувани от години, а и фрий флоут де факто липсва.


Следват Каучук с над 18% дивидентна доходност и Сердика Пропъртис АДСИЦ с 13.29 на сто. Общото събрание на Каучук взе решение по-рано през годината да разпредели както реализираната печалба от 2018 г., така и неразпределената печалба от минали години, а също и част от Фонд „Резервен“.

Акционерите на Сердика Пропъртис АДСИЦ пък гласуваха дивидент от 3.72 лв. за брой след разделените 1.01 лв. за година по-рано.

Нека отделим обаче малко повече време на по-ликвидните компании на родния капиталов пазар.

Шампионът по доходност, реализирана от дивиденти, тази година е София Комерс Заложни къщи. Компанията предостави 10.26% доходност по привилегированата си емисия и 7.78% по обикновените си акции.

КРЗ Одесос разпредели по 4 лв. дивидент на акция, а това прави 5.56% доходност за акционерите в дружеството. Това е малко повече от постигнатите 5.46% от Градус, но тук следва да направим уточенението, че компанията е една от тези, които разпределят шестмесечен дивидент на инвеститорите си.

Над 5% дивидентна доходност беше постигната и от Хидравлични елементи и системи (5.2%), а малко под тази граница са Елана Агрокредит с 4.97%, Агро Финанс АДСИЦ с 4.95%, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 4.7%, както и две от компаниите от структурата на Софарма – Софарма трейдинг и Софарма имоти АДСИЦ с по 4.29 и 4.09 на сто.

Над 4% доходност предоставиха и инвестициите в Недвижими имоти София АДСИЦ и Стара планина Холд.

Между 3 и 4% беше реализира от вложения в Слънчо, М+С Хидравлик, Българска роза, Химимпорт, ЕМКА, БГ Агро и Индустриален Капитал Холдинг.

Струва си да отбележим също така и Проучване и добив на нефт и газ (2.96%), Спиди (2.72%), Корадо България, Фазерлес, Адванс Терафонд АДСИЦ и Албена, които реализираха над 2% доход за акционерите си, което е доста повече от средните лихви по депозитите у нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg