Над 50 родни фонда с доходност от над 10% за година

791
Над 50 родни фонда с доходност от над 10% за година

© Pixabay

Общо 55 фонда на български управляващи дружества са постигнали доходност от над 10% за последните 12 месеца, сочи справка на Profit.bg на база данни от БАУД.

От тях 28 са реализирали възвръщаемост от повече от 20% за инвеститорите си, а 13 са отчели впечатляващите над 30 на сто.

„Отличниците“ обаче са четири, като те са донесли на своите вложители доходност от над 40 на сто за последната година.

Кои са фондовете, които позволиха на инвеститорите си да спечелят значителни суми за 12 месеца - до края на март 2021 г.?


Лидерската позиция се държи от ОББ Глобал Растеж, успял да реализира впечатляващите 53.21 на сто. Следват два от борсовите фонда на Експат – следящи борсовите индекси в Полша и Сърбия, разделени от СКАЙ Глобал ETFs. Всички те са добавили между 41 и 43 на сто на своите вложители.

Малко под границата от 40% е доходността на ОББ Глобал Детски фонд (39.93%), както и на Адванс Източна Европа (38.79%).

В топ 10 попадат още два от борсово търгуваните фондове на Експат – тези върху индексите в Чехия и Унгария, с което управляващото дружество нарежда четири от продуктите си в челната десетка. Двата фонда са реализирали доходност от 37 и 36%.

В челото са още Адванс Възможности в Източна Европа (36.57%), както и Райфайзенбанк България фонд Глобален растеж (35.42 на сто).

Извън топ 10, но също с добра доходност за последната година, са и Експат Акции Развиващи се Пазари, Астра Енерджи и Елана Високодоходен Фонд.

Вложителите в ОББ Глобал Дивидент увеличиха вложението си с 29.58% за годината, докато при Елана Глобален Фонд Акции, Адванс Глобал Трендс и Тексим Комодити Стратеджи доходността е над 28%.

В топ 20 по доходност са още Адванс Инвест, СКАЙ Нови Акции и Конкорд Фонд – 4 Енергетика.

Възвръщаемост от над 20% са постигнали още ОББ Патримониум Земя, Селект Регионал, ДСК Динамика, ОББ Премиум Акции, ДСК Глобални компании, Ди Ви Динамик, Компас Глобъл Трендс и ДСК Растеж.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на дялове от фондове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg