Нов бизнес модел с ново мислене

1149
Нов бизнес модел с ново мислене

© PMI

През последните три години вътрешната трансформация във Филип Морис България тече с пълна сила.

Разбира се, всяка промяна изисква време, инвестиция в хората, сериозен ангажимент и решителност за изпълнение на амбициозната визия.

Филип Морис Интернешънъл е компания със 170-годишна история, която доскоро оперираше в изключително консервативна среда поради естеството на индустрията.

През последните няколко години обаче тя преминава през мащабна трансформация с разработването на иновативните бездимни продукти, които променят изцяло представите за употребата на тютюн.  

"За да сме по-близо до потребителите и да можем да им предоставим перфектно и навременно клиентско обслужване, се изисква да работим като технологичен стартъп. Затова започнахме трансформация и отвътре. Променихме начините си на стратегическо планиране, както и комуникацията помежду ни, вътре в организацията. Един от начините да постигнем това беше въвеждането на методология за управление на проекти, наречена Fast Forward. Тя комбинира методи, които са се доказали като работещи в стартъп индустрията", разказва Димитър Стоянов, мениджър Организационно развитие и обучение във Филип Морис България.


По думите му успешната работа в екип вече не зависи от това да се спазват безропотно йерархичните връзки в организацията - шефът да говори, а всички останали да мълчат и да слушат. Много по-важно е критичното мислене, предлагането на нови идеи и отстояването им с аргументация, факти и данни.

"През последните години ние променихме ценностната система на организацията. Нашата философия е, че клиентът стои в центъра на всичко, което правим и затова се стремим всяка идея и решение да бъдат тествани, преди да се приложат на практика", коментира още Димитър Стоянов.

Екипите, които управляват проектите, са гъвкави и многофункционални, като повечето от тях включват хора от всички отдели и нива на корпоративната структура.

"Мисията на моя екип е да подпомага проектите на всички останали отдели и да се грижи за правилното разбиране и прилагане на новите методи на работа. Те са основният елемент, който ти помага да изградиш рамката на големия пъзел, който нашата компания реди през последните няколко години", казва Кристина Стоименова, която ръководи отдел "Трансформация".  

Повече за Филип Морис България можете да научите от специалния проект на Novini.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg