1.7 млн. лв. дивидент за държавата от Булгартабак холдинг

765
1.7 млн. лв. дивидент за държавата от Булгартабак холдинг

По силата на постановлението на МС от есента на миналата година за набавяне на допълнителен ресурс за държавния бюджет чрез разпределяне на до 80% от печалбата на държавните дружества под формата на дивидент, държавата ще получи от Булгартабак холдинг 1.69 млн. лева дивидент за 2009 година.

Държавният холдинг отчете 2.64 млн. лева неконсолидирана печалба от дейността си през миналата година. Това ще рече, че компанията предстои да разпредели по 0.29 лева брутен дивидент на акция (1.63% дивидентна доходност).

Книжата на дружеството не са търгувани на борсата от 14 май, когато цената на затваряне е 17.60 лева.

Както е ясно, държавата, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, контролира близо 80 на сто от капитала на дружеството.

Да припомним, че печалбата на Булгартабак през 2008 г. бе в размер на 58.9 млн. лева, като разпределеният дивидент тогава бе в размер на общо 47.12 млн. лева, или по 6.4 лева брутен дивидент на акция. Тогава държавата спечели от акционерното си участие общо 37.6 млн. лева.

Холдингът успя да постигне през 2008 г. споменатия по-горе финансов резултат и благодарение на продажбата на дяловото си участие в Цигарена Фабрика Пловдив (за над 30 млн. лева) и в Слънце Стара Загора Табак (за 21.23 млн. лева).

Акционерите на Булгартабак ще гласуват решението за разпределянето на дивидента за 2009 г. на насроченото за 25 юни 2010 г. редовно годишно ОСА.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg