Първата българска компания за дялово инвестиране „Адванс Екуити Холдинг” АД придоби нови 4% от капитала на дъщерното си дружество „Система за електронни плащания България (СЕП България)” АД. Така общият размер на акционерното участие на „Адванс Екуити Холдинг” в „СЕП България” достигна 74%.

Сделката бе осъществена чрез закупуването на 200 000 броя акции от притежаваните от „Интеракт” ЕООД 600 000 броя акции. „Адванс Екуити Холдинг” стана акционер в „СЕП България” в края на 2006 г., когато придоби мажоритарен дял срещу инвестиция от 3.5 млн. лв. в системния оператор на електронни плащания чрез мобилни телефони.

Заедно с увеличаването на дела на „Адванс Екуити Холдинг”, акционерите „Сирма Груп” АД и „Ино Венчърс” ООД придобиха от притежаваните от „Интеракт” ЕООД, съответно 350 000 броя акции (7% от капитала на „СЕП България”), и 50 000 броя акции (1% от капитала на „СЕП България”), с което размерът на участието на всеки от тях достигна 13%.

„СЕП България” е лицензиран от БНБ оператор на национална система за електронни разплащания, базирани върху използването на мобилните телефони. Системата предлага сигурен и удобен начин за безкасови плащания, интегрирайки инфраструктурата на мобилните оператори с традиционните банкови услуги. Партньорството между банки, мобилни оператори и търговски компании е в основата на отворения бизнес модел на СЕП.

Пилотният проект за мобилно разплащане ще стартира през есента на тази година. В него са заявили своето участие мобилни оператори, търговски компании и пет банки. През юли успешно приключи първата фаза от интеграцията на платформата на „СЕП България” с националната система за брутен сетълмент в реално време RINGS.

Същевременно, „СЕП България” бе лицензирана от Комисията за регулиране на съобщенията като доставчик на удостоверителни услуги. СЕП ще предложи универсален електронен подпис, записан в мобилния телефон на потребителя при стартиране на пилотния проект. Компанията вече разполага и с модерен център за съхранение на бази данни, изграден съобразно най-добрите технологични практики, което осигурява двойна защитеност и надеждност на предлаганите електронни услуги.