Вчера от Комисията за финансов надзор уведомиха, че са съставили 15 акта на четири инвестиционни посредника, сред които и на Авал-Ин. При другите три ИП са установени нарушения във връзка с участието им на първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд.

Актът на Авал-Ин се отнася до установяване на административно нарушение по Наредба 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници и неговия чл. 81, ал. 2, а именно: “Инвестиционният посредник най-късно на следващия работен ден след вземане на решението по ал. 1 уведомява заместник-председателя за това, като представя доказателства за спазването на условията по ал. 1.”

В конкретния случай става дума за неспазване на процедурата за уведомяване на заместник–председателя на КФН при решение от страна на управителния орган на ИП за съвместяване на функции от страна на лице от отдела за „Вътрешен контрол” по отношение на дейности или отделни действия, спрямо които осъществява контрол.

Отправени са препоръки за съобразяване дейността на инвестиционния посредник с изискванията на Наредба № 35 за капиталовата адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници и Наредба № 38.