Ръководството на Българска фондова борса (БФБ) реши на заседание в петък да възстанови търговията с акциите на Арома от 16 ноември (понеделник). Решението е взето във връзка с получено от Централен депозитар уведомление за вдигане на наложения запор върху регистрирания капитал на публичната компания, информират от БФБ.

В началото на този месец от Арома уведомиха, че с Определение от 27.10.2009 г. по гр.д. № 7733/2009 г. Софийски градски съд, І-ви въззивен б. с-в е потвърдил Определението от 26.05.2009 г. на Софийски районен съд, ГК, 51 с-в, като това определение на СГС не подлежи на обжалване.

С Определение от 26.05.2009 г. по гр.д. № 7252/2008 г. Софийски районен съд, ГК, 51 с-в отмени допуснатото с Определение № 690 от 10.07.2008 г. по ч.гр.д. № 2863/2008 г. по описа на СГС обезпечение на бъдещ иск със следните обезпечителни мерки - забрана върху упражняването на правата върху акциите на Арома АД и обезсили Обезпечителната заповед от 21.07.2008 г.

От Арома подадоха молба по изпълнителното дело при частен съдебен изпълнител Мариян Петков за вдигане на наложените обезпечения.

Да припомним, че в края на юли 2008 г., в резултат на издадена от СГС обезпечителна заповед за забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома и запорното съобщение от частен съдебен изпълнител Мариян Петков, сведено за изпълнение до Централния депозитар, бе спряна търговията с акциите на дружеството като обезпечение срещу бъдещ съдебен иск. Запорът бе наложен върху целия регистриран капитал на публичното дружество.

Централен депозитар наложи запор на акциите на Арома. Тогава в съобщение на БФБ бе оповестено, че със заповед на изпълнителния директор временно се спира търговията с емисията акции, издадени от публичната козметична компания за срок от 3 работни дни. Впоследствие търговията с акциите на борсата бе преустановена до второ нареждане, в сила и до днес.

Искът на Красимир Митев, изпълнителен директор на козметичната компания Рубелла и бивш съдружник на Лукан Луканов, председател на НС на Арома, е за прогласяване на нищожността на договор за прехвърляне на търговското предприятие на Астера холдинг от 4 септември 2002 г. против Арома, Теси и Синел.

"Вероятно може да се стигне и до усложнения около делото. Могат да се сезират и други съдебни органи, извън България", посочи Митев. „Не го правя от материален интерес. Просто искам българският бизнес да е осветен откъм всякакви ченгета и други лица". Това той заяви за Profit.bg през май.

Последната сделка с акции на Арома на борсата се сключи на 31 юли 2008 г., затваряйки на 2.04 лв. за лот.