Акционерите на ловешкото дружество Балкан ще обсъждат на насроченото за 1 април извънредно общо събрание предложението за отписване на компанията от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор. Това става ясно от публикуваното по-рано днес корпоративно съобщение.

Да припомним, че мажоритарният собственик на Балкан - Напредък Холдинг отправи търгово предложение за закупуване чрез инвестиционен посредник Дилингова финансова компания на акции на миноритарните собственици на дружеството при коригирана цена от 11.57 лв. за лот.

Първоначалната оферта на холдинга бе 11.37 лв. за акция, като от КФН наложиха в средата на януари временна забрана върху търговото.

Одобреното от КФН търгово предложение на Напредък Холдинг обаче породи горещи спорове сред публиката. Става дума за 5-те процента комисионна по сделката, която ще бъде удържана от приелите търговото предложение миноритарни акционери.

След като първи Profit.bg сигнализира инвестиционната общественост на 15 февруари за рекордната и спорна комисионна за търговото предложение отправено към акционерите на Балкан, Комисията за финансов надзор реагира със становище по въпроса.

С писмо на БАЛИП от 18 февруари 2010 г. надзорният орган е сезиран за практиката на упълномощените инвестиционни посреднци по търговите предложения към акционерите на Балкан и Балканкар - Рекорд, при която се удържа комисионна за приемане на търговото предложение и от клиентите на други инвестиционни посредници.

Няколко дни по-късно от държавната институция излязоха със становище по казуса, че не следва да се събират такси и комисионни от клиентите на други инвестиционни посредници.

Днес акциите на Балкан поскъпнаха на БФБ с 0.09%, до 10.811 лв. за бройка, при общ обем от 317 лота.