Екипът на Profit.bg избра книжата на Булгартабак холдинг за „Акция на деня". Повод са ръстът от 6.66% днес и скокът в цената от над 71% за два месеца - от 14.50 лв. (28 юли) на 24.80 лв. (29 септември).

Не може да не се обърне и внимание на зачестилите сделки по позицията, спрямо края на 2008 г. и първата половина на 2009 г. В резултат на това цигареният холдинг влезе на 23 септември в индекса на най-ликвидните компании на капиталовия ни пазар BG40.

Повод за активизирането на инвеститорите може да се потърси в спекулациите около предстоящата приватизация на холдинга.

В началото на август министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сподели, че моментът за успешна приватизация на Булгартабак холдинг бе изпуснат, но все още може да има положителен ефект от сделката. От Агенцията за приватизация са се ангажирали в най-кратки срокове да продължат работата по сделката и ако се вземе решение за холдинга през септември, парите от продажбата на дружеството може да влязат в бюджета до края на годината.

Тогава Трайков заяви, че държавният холдинг може да се продаде през търг с явно наддаване.

Вестник „Стандарт" информира в началото на септември, че финансови институции проявяват интерес към Булгартабак. Засега те не са обявили дали ще участват директно в покупката на холдинга или ще финансират сделката от името на купувач. Това каза директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Интерес към холдинга има и от малки компании в тютюневия бранш.

Целта е да се привлекат и големите цигарени мастодонти. Процедурата се съгласува с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ще бъде обявена скоро, обясни Николов, без да се ангажира със срок.

Предложението на АП, което засега е прието от министерството, е холдингът да се продава на търг с явно наддаване, като преди това всички кандидати приемат няколко предварителни условия. Едно от тях е изкупуването на определени количества тютюн. Николов обясни, че конкретните количества са изчислени на базата на купените от холдинга тютюни в последните 3 г.

Купувачите ще имат и ангажимент да произвеждат определени количества цигари. Тук сметката също е съобразена с производството на фабриките в последните години. Отчетено е и евентуално свиване на пазара на цигари от началото на 2010 г., когато предстои поредно увеличение на акцизите и съответно на цените на папиросите.

Практиката показва, че при всяко поскъпване досега пазарът се свива с 8-10%, което сме предвидили, коментира Николов. Процедурата за холдинга ще позволи участието както на компании от бранша, така и на финансови инвеститори.

Предварителните ангажименти ще може да се коментират с участниците, но преди търга всеки от тях ще трябва да е дал съгласие с тях, за да има равнопоставеност при наддаването. Допускане за кандидатите ще има и на база финансовата стабилност и опита в тютюневия бранш.

Холдингът сега обединява двете цигарени фабрики в София и Благоевград и тютюнопреработвателното предприятие в с. Ясен, Плевенско.