Публичното дружество от Шумен Алкомет уведоми всичките си акционери и обществеността, че през 2010 и 2011 г., с цел подобряване качеството на произвежданата продукция, увеличаване на капацитета с 30-35% и разширяване на произвежданата продуктова гама, ще реализира инвестиции в три основни направления. Това информираха от дружеството.

На първо място предстои модернизация на 1-ва линия за непрекъснато леене на рулони, включваща автоматизация на линията, увеличаване вместимостта на пеща и миксера, увеличаване мощността на горивната система и снабдяване на същата с енергоспестяваща регенеративна система за изгаряне.

Предстои изграждане на нова 6-та линия за непрекъснато леене на рулони, включваща пещ, миксер и супер кастер, снабдени с автоматизирана система за управление и контрол, енергоспестяваща регенеративна система за изгаряния и филтри за пречистване на изпусканите в атмосферния въздух изгорели газове.

От компанията ще монтират нов универсален стан за валцоване на ленти и фолио, снабден с автоматизирана система, филтрационна система за пречистване от маслени аерозоли на изпусканите в атмосферата организирани емисии, филтрираща система за маслото за валцоване, охлаждаща система и система за снижаване нивото на шум.

В съобщението не се споменава размерът на инвестициите, както и източникът на финансиране на инвестиционните намерения на компанията.

Днес на БФБ се изтъргуваха едва 2 акции на Алкомет, като цената остана на 2.95 лв. за бройка.