Логично е тези господа да излагат безпочвени тези. Не мисля, че е нужно да се изпада в подобни истерии. Това заяви Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса - София, потърсен от Profit.bg за коментар на обвиненията от страна на бивши представители от управата на оператора. Те критикуват решението и процедурата, които предстоят да се гласуват на извънредното ОСА на БФБ на 13 септември, около увеличението на капитала на БФБ под условие.

В сайта на The Wall Street Journal бе публикуван материал със заглавие „Спасете Българска фондова борса" с автори Виктор Папазов, председател на борда на директорите на БФБ до януари 2010 г. и инвестиционния консултант Патрик Йънг.

В материала двамата питат следното: „Правителството се опитва да придобие борсата по "номинална"стойност. Как това може да е възможно?". В текста е използвани думата национализация, говори се и за „централизиран правителствен контрол", като авторите сятат, че придобиването на контролния пакет по номинал ще изпрати негативни сигнали към чуждестранните инвеститори.

Тук може да намерите материала "Спасете Българска фондова борса"

По-рано Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ до януари 2010 г., зададе в интервю за Profit.bg риторичния въпрос „Кому е нужна национализация на БФБ през XXI век?"

Вижте цялото интервю с Бистра Илкова тук!

Както е ясно, акционерите на БФБ ще гласуват следващия понеделник на ИОСА решението за увеличение на капитала на борсата под условие.

Проектът за решение гласи буквално следното: „Общото събрание взема решение за увеличаване на капитала на Българска фондова борса - София АД [...] от 5 867 860 лв. на 6 582 860 лв., чрез издаване на нови 715 000 обикновени поименни безналични акции, с право на един глас, с номинална стойност от 1 лв. Емисионната стойност на всяка акция от увеличението на капитала е 1 лв.

Всички акции от увеличението на капитала на Българска фондова борса - София АД се записват срещу парична вноска от акционера на дружеството - Министерството на финансите на Република България. Емисионната стойност на всяка акция от увеличението на капитала е 1 (един) лев или общата емисионна стойност е в размер на 715 000 (седемстотин и петнадесет хиляди) лв. [...]".

Тук може да се запознаете с поканата за свикване на ИОСА на борсата, което е насрочено на 13 септември.

„Георги Български (член на СД на Българска фондова борса - бел. ред.) обоснова много икономически аргументирано причините за решението за увеличението на капитала на БФБ и защо Министерството на финансите да увеличи дела си до 50.1%", добави още Асен Ягодин.

Поводът МФ да направи тази крачка, според мениджъра, е свързано с усилията на финансовото ведомство в търсене на стратегически инвеститор, за който инвеститор е важно да притежава мажоритарен пакет, а не впоследствие да бъде рекетиран, заради няколкото процента, които не му достигат, обясни Ягодин.

По повод твърдението в посветения на БФБ коментар в The Wall Street Journal, че „стойността на БФБ може да е паднала в сравнение с направената от водеща консултантска компания на върха на борсовия бум през 2007 г. оценка от до 55 млн. евро. На твърдението на правителството обаче, че днес борсата струва само 2.8 млн. евро е трудно да се повярва. Борсата разполага с около 3.7 млн. евро кеш, да не говорим и за имущество на стойност 1.5 млн. евро", Асен Ягодин посочи, че недоумява по какъв начин и какви анализи са използвани за определяне на тази стойност.

„При положение, че през миналата година борсата бе на загуба, а през тази още не сме много убедени, че ще успеем да излезем на печалба, въпреки големите усилия за свиване на безсмислени разходи, правени от предишното управление като разходи за автомобили, за охрана, за раздут щат, да се твърди, че БФБ струва 55 млн. евро е нелепо," каза в заключение Асен Ягодин.

Да припомним, че освен решението за увеличение на капитала на БФБ, акционерите ще гласуват в понеделник и решението борсата да придобие статут на публично дружество.