Боян Терзиев, директор на Дирекция "Длъжностни лица по вписванията" (Търговския регистър) - временно отстранен от поста, публично обяви на специална пресконференция днес, че изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Виолета Николова, лично е оказала натиск върху него и на длъжностните лица по регистрация по вписване на обстоятелства по партидата на Петрол Холдинг.

„Г-жа Николова оказала ли е натиск по вписване по партидата на Петрол Холдинг, викала ли е мен като директор във връзка с партидата и вписването по партидата на холдинга и в частност проблемът с вписването?

Отговорът е „Да". Викала ли е длъжностни лица и давала ли е ясни указания за вписване на новия борд на директорите на Петрол Холдинг? Моят отговор и този на длъжностните лица е „Да".

Заплашвала ли е Николова с дисциплинарни уволнения длъжностни лица по регистрация, ако не изпълнят устните й указания? Отговорът е „Да"

Използвала ли е като аргумент името на министъра на правосъдието Маргарита Попова и фразата от „по-високо място"? Моят отговор и на длъжностните лица, изразено в писмото към премиера Бойко Борисов, инспектората към МП и МС е „Да"

Образувала ли е Николова дисциплинарно производство на две длъжностни лица? Да, към днешна дата са образувани дисциплинарни производства.

Издавала ли е Николова устна заповед (без да има връчена по законоустановения ред писмена такава) за работа до пълното произнасяне по партидата в събота 23 октомври? Отговорът е „Да". Стояхме ли предния ден - 22 октомври, длъжностни лица по регистрация и аз до 22.30 ч. вечерта, по повод вписванията по партидата на Петрол Холдинг - „Да"

Със задаването и отговарянето лично от Боян Терзиев на цитираните по-горе въпроси, започна извънредната пресконференция на временно отстранения от длъжност служител.

По негови данни до този момент подобен натиск и интерес към конкретна партида не е проявяван нито към него, нито към длъжностно лице по регистрация.

„В ТР към днешна дата имаме 466 000 партиди на търговци. Срещат се много конфликтни ситуации по партиди на търговци, но по никоя от тях не сме имали такива вмешателства - това ли е най-важната партида от всички, това ли е най-важното дружество, други също биха били доволни ако изпълнителният директор на агенцията лично би им обърнала внимание и по тяхната партида", коментира Боян Терзиев.

Самият той е провел личен разговор с премиера, който по негови думи го е посъветвал да изнесе на пресконференция фактите досега, като самият премиер, според освободения временно служител, е изразил лично притеснение от случващото се с тази голяма българска компания.

В посочената по-долу хронология на събитията от 21 октомври до днес - представена от Терзиев, освен имената на Виолета Николова, той намеси и имената на министъра на правосъдието Маргарита Попова и неговите двама заместник министри Жанета Петрова (ресорен в случая зам. министър на правосъдието) и Христо Ангелов.

Хронология - според Боян Терзиев

Боян Терзиев е извикан в кабинета на Виолета Николова на 21 октомври с предмет на разговор партидата на Петрол Холдинг. „Пред мен тя извади определението на Софийския апелативен съд и изрази убеждението си, че длъжностните лица не бива да му умуват много по това определение, а да извършат необходимото", разказа Терзиев. "Същият ден по-късно имах обаждане от Жанета Петрова, като разговорът отново бе за Петрол Холдинг и това, което съответно предстои да се извърши".

Според неговата информация срещите и разговорите около Петрол Холдинг продължават и на следващия ден - 22 октомври (петък). „Към 17 ч., на длъжностните лица по регистрация и на мен ни бяха дадени указания в Агенцията по вписванията, а именно, че ще се работи въпреки края на работния ден, до произнасяне и извършване на съответното вписване. Малко след това бях извикан в Министерството на правосъдието. В кабинета на Христо Ангелов бях посрещнат от министър Попова, която без да ме изслуша заяви, че ми иска оставката. Отговорът ми бе, че това няма да стане. След тези реплики тя излезе и не присътсва на разговора, който продължи в присъствието на двамата заместник министри".

На въпроса защо не е посрещнат в кабинета на ресорния зам. министър Петрова и дали е имал време за подготовка за срещата, Терзиев обясни, че с такова не е разполагал и предположи, че вероятно кабинетът на Петрова в този момент е бил зает с друга среща.

Отстраненият служител сподели и предположенията си за реакцията на министър Попова: „Лични разговори за партидата на Петрол Холдинг с министър Попова не сме имали. Министърът е един честен, максимално коректен човек и администратор, но в конкретния случай, министър Попова няма как да разбере за този конфликт в ТР и обяснението ми е, че няма да се учудя тя да е била подведена от своя зам. министър - Жанета Петрова".

На продължилата в кабинета на Христо Ангелов среща между тримата, според Терзиев, той е бил обвинен, че заема страната на Митко Събев. В отговор на това той обяви, че не познава и не се е срещал със Събев. Като участник преди това в дружества от Варна, Терзиев бил разпитван за връзки с ТИМ, Миглена Тачева и др. За Тачева служителят заяви, че я познава още от времето, когато е била председател на районния съд във Варна, „но нито тя, нито някой от нейно име не ме е молил за съдействие", каза Терзиев. „Едва след този разпит се премина към фактологията по казуса с Петрол Холдинг".

Служителят даде и неговото обяснения на въпросите защо длъжностните лица по регистрацията на могат да извършат реално вписването, какъв е проблемът по вписването.

„Пре юли е подадено заявление в ТР образец А5 и Г1 за обявяване, с които се иска вписването на нов борд на Петрол Холдинг, и промяна на седалището на адреса на управление от Варна в София. Преди да се произнесем по това заявление в системата на ТР е входиран акт на съда (ВОС), с което определение съдът разпорежда спиране на регистърното производство", каза Терзиев.

Оттам нататък, според него, започва безкрайна сага от двете страни по спора - включително неправомерно входиране на Г1, има и други актове на ВОС и т.н., за да се стигне до определението на Софийския апелативен съд. Същото е резултат от обжалване, но не пред ВОС (където трябва да се обжалва отказ от вписване), а в София.

„САС прави указания на Агенцията по вписванията и длъжностните лица по регистрацията да се произнесат по спрените две заявления. От една страна имаме определение на ВОС, от друга определение на САС, с което се указва да се пренебрегне първото и да има произнасяне по двете заявления.

И това, което прави длъжностното лице по регистрацията обявява, че такова определение на САС съществува, което не не е отказ да се изпълни определението, а това е невъзможно към съответния момент да се изпълни определението на САС, поради факта, че по чл.25 и 29 от ЗТР, по жалби и вписвания компетентен е съдът по седалище на дружеството", каза Терзиев, като допълни, че решенията за изменението на устава, промяна на седалище и други обстоятелства влизат в сила след вписване, но такова няма.

„Два съда са постановили взаимноизключващи се актове - какво да направи длъжностното лице по регистрация, а и дори да го бяха вписали, нали днес едната страна щеше да е доволна, а другата пак не", попита риторично Терзиев.

Стига се дотам, че нито едно лице по регистрация не иска да му се разпредели вписване по партидата на Петрол Холдинг, защото ще трябва да дава обяснения, а те имат семейства, деца..., „ами каква е гаранцията, че утре няма да дойде други да поиска по сходен начин да постигне своя интерес", обяви служителят.

Колкото до разногласията в Петрол Холдинг, Терзиев коментира, че е нормално, мажоритарният собственик на една компания да има право да определя нещата (визирайки в сличая Денис Ершов, който към 28 юни има равен дял с Митко Събев - бел. авт.), но има правен ред - има ли правен спор, спорът се решава в съда.

На въпроса защо изнася тази фактология след месец от началото на събитията, Боян Терзиев обясни, че в началото идеята е била случаят да се разреши вътрешно служебно. През този период е имало писма до премиера, проверки на Инспектората към МП, снети са обясненията на длъжностните лица по регистрацията, а по заповед на премиера има проверка и на Главния инспекторат към МС, като в понеделник той и лицата по регистрацията са разпитани и от този орган.

Поводът за образуваното дисциплинарно дело срещу Боян Терзиев е публикуван на сайта на Агенцията по впсиванията. Там пише следното: "На 19.11.2010 г. е образувано дисциплинарно дело срещу държавния служител Боян Денев Терзиев – директор на Дирекция „Длъжностни лица по регистрация” за изясняване на фактите и обстоятелствата във връзка с виновно неизпълнение на служебните му задължения, изразяващи се в липсата на организация и контрол върху дейността на длъжностните лица по регистрацията и допуснатите забавяния на произнасянията им по постъпилите заявления за вписване, заличаване и обявяване и актовете по чл. 14 от Закона за търговския регистър в нарушение на законоустановените срокове по чл. 19, ал. 2 и ал. 3, във връзка с § 4, ал. 11 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър. Наред с посоченото е налице и неизпълнение на възложени от изпълнителния директор задачи, изразяващи се в непроизнасяне по 573 броя разпределени преписки".