От вътрешнофирмен, конфликтът в Петрол Холдинг се превърна в проблем между компанията и държавата. С тези думи Митко Събев, председател на СД на Петрол Холдинг и един от основните акционери в компанията с дял от 47.5%, откри извънредната пресконференция, която даде по-рано днес по повод новите събития около управлението на холдинга. Както вече стана ясно, скандалът в компанията премина на нов етап. Поводът за думите са съмненията му в правомерността и почтеността в действията на служители от Агенцията по вписванията.

С Удостоверение на Агенцията по вписванията от 22 ноември, лично подписано от новия изпълнителен директор на службата Виолета Николова, се указва вписване на промени по партидата на Петрол Холдинг, а именно смяна на СД, промяна в седалището и адреса на управление, промяна на изпълнителния директор и промени в Устава на дружеството. Удостоверението е предоставено на Иван Кутевски, в ролята на изпълнителен директор на холдинга, за да му „послужи, където му е необходимо". Ден по-късно се проведе и общото събрание на акционерите на Петрол, където Кутевски участваше като изпълнителен директор на холдинга.

В конкретния случай ръководните промени засягат Митко Събев, Орлин Тодоров (изпълнителен директор) и Стоян Кръстев. Същите са освободени от постовете им, а на техните места са вписани Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Последният е избран за нов изпълнителен директор, замествайки Орлин Тодоров от длъжност.

Вписаните обстоятелства са в резултат на взети решения на оспорваното от Митко Събев извънредно ОСА на Петрол Холдинг от 28 юни. Според него това събрание така и не се е състояло, което оспорва и легитимността на взетите решения тогава.

„Свиканото на 28 юни 2010 г. Общо събрание не беше проведено. Това се доказва от оригинален документ, подписан от мен, Денис Ершов и Александър Мелник, в качеството ни на акционери в Петрол Холдинг АД", се казваше в официално заявление на Митко Събев от средата на юли.

„Събрание, което не е било проведено, няма как да вземе решенията, описани в документа, който е внесен в Търговския регистър и съответно цитиран от медиите. Аз никога не съм присъствал на провеждането на такова събрание, никога не съм гласувал за тези решения. Лъжа е, че на събранието са били представени 100 процента от акциите, след като моето участие - 47.5 процента от капитала, не е било представено от мен, нито съм давал пълномощно на когото и да било. Няма логика и причина аз да гласувам за своето освобождаване, както и за останалите промени в Съвета на директорите и в Устава на дружеството, фигуриращи във въпросния документ", заявява още Събев.

В разпространения Констативен протокол от Събев се чете, че свиканото ИОСА на Петрол Холдинг не може да бъде проведено поради липса на кворум. Същият е заверен нотариално на 14 юли от нотариус Марин Велчев. В документа се чете също така, че Събев е присъствал на мястото на провеждане на събранието. Според разпространена информация ден по-късно обаче става ясно, че причината за пропадането на ОСА е в Денис Ершов и Александър Мелник, които не са предоставили временни удостоверения.

При вписване на обстоятелствата по партидата на Петрол Холдинг от Агенцията по вписванията, Виолета Николова се позовава на Решение на Софийски градски съд от 19 ноември тази година. Съдът се произнася е по повод подадена от Иван Кутевски, в ролята му на изпълнителен директор на Петрол Холдинг, жалба. С нея той обжалва действията на длъжностното лице по вписванията при агенцията, изразяващо се в бездействие по подадени заявления (...) на 13 юли 2010 г.

С документа от 19 ноември СГС задължава Агенцията по вписванията да впише поисканите промени по партидата на Петрол Холдинг, направени със заявленията от 13 юли. Прави впечатление, че решението не подлежи на обжалване.

Вероятно заради това, СГС излиза на 22 ноември с ново решение (по инициатива на съда след констатация на пропуснат израз в диспозитива на постановения съдебен акт), с което „допуска поправка на очевидна фактическа грешка в решение №310" от 19-ти същия месец както следва: Абзац (...) да се чете:

Указва на Агенцията по вписванията да впише произнасяне по поисканите за вписване промени по партидата на Петрол Холдинг (...). Решението може да се обжалва при условията на чл. 25 ал.4 от ЗТР".

На базата последното решение на СГС, Митко Събев твърди, че решението не може да е влезнало в сила, тъй като има седемдневен срок за обжалването му пред апелативен съд.

Според него служителят от Агенцията по вписванията се позовава в издаденото удостоверение на няколко неверни факта. На първо място Събев оспори твърдението, че има влязло в сила съдебно решение, за твърдението че промените са настъпили (от събранието през юни), макар според него, това да не е така и че Иван Кутевски е изпълнителен директор.

На базата, според него, на неверните факти и вписаните промени по партидата на Петрол Холдинг, Митко Събев оспори и качествата на Виолета Николва, която според Събев е или некомпетентна да заема поста, или в почтеността в действията на служителя. Той дори поиска и оставката на изпълнителния директор на агенцията.

Докато обаче тече конфликтът в Петрол Холдинг, сметките, а оттам и оперативната дейност на холдинга, са блокирани по настояване на Кутевски, който твърди, че той е законният изпълнителен директор и представител на компанията. Дали и по какъв начин тези събития ще се отразят на дружествата в структурата на холдинга, Събев коментира следното: „Ако Николова не си отмени утре решенията, не виждам причина някоя компания да пострада".

Разногласията в Петрол Холдинг, според Митко Събев, са резултат от разкрития около дейността на Петрол. На пресконференцията той разпространи Акт за възлагане (от 5 октомври 2008 г.), който е съставен от публичната компания (представлявана от Цветан Димитров тогава). Целта на акта е възлагане на Денис Ершов на определени задачи, а именно:

На изпълнителя се възлага, на доброволни начала да осъществи - контакти и проучване на възможността за сътрудничество с потенциални стратегически инвеститори от Русия и други страни, в това число и възможностите за съвместни инвестиции; контакти и проучване на възможността за дългосрочно договаряне с потенциални стратегически партньори, както клиенти, така и доставчици от Русия и други страни; проучване на възможностите за предварително изкупуване и/или други опции за по-добро оползотворяване на ефектите от издадените от дружеството евробондове; проучване на аспектите на значими енергийни проекти в България като „Южен поток" и „Бургас-Александруполис" и др., и на възможностите и формите за участие в същите на Петрол, както директно, така и чрез дъщерни дружества.

В документа се чете още, че за изпълнение на възложеното с настоящето не се дължи заплащане, отделно от възнаграждението на изпълнителя. Общият размер на разноските (за сметка на възложителя) не може да надвишава 1.5 млн. лв., като според Събев сумата е била изплатена на Ершов на каса.

Актът е в сила до датата на падежа на евробондовете, издадени от Петрол, или до 26 октомври 2011 г.

Тук може да прочетете Юридическото становище, изготвено от юристи на Петрол Холдинг и разпространено от Митко Събев