Публичното дружество Петрол АД е едноличен собственик на Нафтекс Петрол ЕООД. От друга страна Нафтекс Петрол ЕООД е един от основните акционери, заедно с Петрол Холдинг АД, в компанията си майка Петрол АД, като дяловото му участие до скоро бе 49.9%.

Да припомним, че Нафтекс Петрол ЕООД придоби от Петрол Холдинг АД на 14 октомври 8.93 млн. акции от капитала на публичната компания, с което участието на ЕООД-то в компанията-майка се увеличи с 8.18%, до посочените 49.99%.

Предоставената на Profit.bg справка от КФН за акционерната структура на Петрол АД към 22 октомври 2010 г. показва, че Петрол Холдинг АД контролира 47.30%, а Нафтекс Петрол ЕООД 49.9% от капитала на публичното дружество.

Тези дни имаше ново раздвижване по позицията на Петрол АД. Както се разбра в четвъртък, Нафтекс Петрол ЕООД е намалило дела си в Петрол АД с 8.15%, продавайки на Митко Събев 8.9 млн. акции на публичното дружество. На практика се получава, че основните акционери в Петрол АД вече са Петрол Холдинг АД и Митко Събев.

Всъщност Нафтекс Петрол ЕООД започва да придобива по-осезаемо акции от капитала на компанията си майка от края на 2007 и 2008 г. Дяловото участие на дъщерното дружество към декември 2007 г. е било 5.15%, за да достигне 41.90% година по-късно.

Становище

В конкретния случай, свързан с притежаваното акционерно участие от дъщерното дружество на Петрол АД - Нафтекс Петрол ЕООД в дружеството-майка и негов едноличен собственик, не са налице законови забрани, както в общото, така и в специалното законодателство, дъщерното дружество да притежава половината или повече от капитала на дружеството-майка. Това бе становището на експертите от Комисията за финансов надзор, потърсени за коментар от Profit.bg по конкретния случай.

От друга страна обаче Никола Цокев, старши експерт „Борсова търговия" в ЕФГ Секюритис България ЕАД смята, че подобна практика (участие на дъщерна компания в капитала на компанията-майка) противоречи на чистата финансова логика.

„Участието на дъщерна компания в капитала на компанията-майка противоречи на чистата финансова логика, защото може да доведе до фактическа декапитализация", коментира Цокев. „Освен това, такова участие в по-големи размери отваря врата за евентуални недобросъвестни действия от страна на мениджмънта, с цел да затвърди позициите си или да влияе на цената на акциите. Не съм запознат с конкретния случай, но в историята на БФБ-София има няколко явни примера за подобно поведение от страна на някои бивши приватизационни фондове".

На въпроса дали подобна практика може да се разглежда и като индиректна форма на обратно изкупуване, заобикаляйки се законовата рамка, Никола Цокев каза следното:

"Според мен не става дума за заобикаляне, а по-скоро за пропуск в законовата рамка - все пак това, което не е забранено, е разрешено. След като Търговският закон допуска акционерното дружество да купува от собствените си акции само в строго определени случаи, включително обратно изкупуване, би трябвало той по същата логика да ограничава и дъщерните компании относно покупката на акции на дружеството, което ги притежава. Отделно, по отношение на публичните дружества, би следвало ЗППЦК да обърне по-специално внимание на възможностите неща, забранени за дружеството майка, да се правят чрез дъщерни дружества. Това важи не само за търговията с акции, но и за разпореждане с имущество и др. Подобни примери също съществуват в историята на българския фондов пазар".

Същевременно Димана Ранкова, зам. председател на КФН и ръководител на управление „Надзор на инвестиционна дейност", заяви за Profit.bg, че надзорният орган не проследява единствено дейността на компанията -майка, но се проследяват и взаимоотношенията в групата чрез отчетността на консолидирана база. Ранкова допълни също така, че биват засичани паричните потоци и като цяло бизнесът на консолидирана база в дадена група.

Макар да потвърди становището на КФН за това, че кръстосаните участия в капитала между свързани дружества не са новост и не са забранени от Търговския закон, Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД, също бе критичен в коментара си по случая с Петрол АД. Според него подобен счетоводен и правен инженеринг не винаги носи добавена стойност за акционерите.

Правен и счетоводен инженеринг

"Кръстосаните участия в капитала между свързани дружества не са новост и не са забранени от Търговския закон, но понякога могат да поставят в деликатно положение миноритарните акционери, залагайки им бъдещи капани, особено при публични дружества", посочи Иво Толев за Profit.bg . „Придобиванията от едно в друго дружество и обратно, чрез капитал само на хартия (paper capital), често пъти са инструмент за подобряване на капиталовата адекватност.

Тук е редно да отворим една скоба и да споменем за предстоящото извънредно ОСА на Петрол АД. На него ще се вземе решение за увеличаване на капитала на Нафтекс Петрол ЕООД чрез непарична вноска, част от вземане на публичното дружество от ЕООД-то. Дългът, който предстои да се обърне в капитал е с номинал 200 млн. лв., като за целта ще бъдат издадени 20 млн. нови акции (10 лв. номинал). Количеството емитирани акции ще бъде записано изцяло от Петрол АД.

Интересното в случая е, че собственият капитал на Нафтекс Петрол ЕООД към 30 юни 2010 г. е отрицателен в размер на -177 млн. лв.

Ръководството на Петрол АД пише в мотивирания си доклад следното: „преценяваме, че увеличението на капитала на дъщерното дружество е по-ефективно средство за решаване на въпроса за подобряване на капиталовата структура на Нафтекс Петрол ЕООД. Това ще позволи на Нафтекс Петрол ЕООД да осигури своевременно необходимия му кредитен ресурс за финансиране на нарасналата търговска дейност. Същевременно, по този начин ще подобри ликвидността на Петрол АД, тъй като привличането на външен кредитен ресурс ще намали ангажимента на дружеството-майка да осигурява финансова подкрепа на дъщерното си дружество, чрез регулярното предоставяне на част от оборотния си капитал под формата на търговски заеми".

Според разпоредбите на ТЗ една компания, която е изпаднала в състояние на свръхзадлъжнялост е задължена да подаде в срок до 30 дни молба за несъстоятелност. В случая с Нафтекс Петрол ЕООД обаче това може да се избегне, като част от икономическата група на Петрол АД. Справка в последния индивидуален отчет на Петрол АД показва, че публичната компания има следните инвестиции в дъщерни компании - Нафтекс Петрол ЕООД (100%), Петрол Транс Експрес ЕООД (100%), Петрол Техника ЕООД (100%), Петрол Газ ООД (90%), Петрол Пропъртис (100%), Елит Петрол АД (100%) и БПИ (100%).

Справката в последния неконсолидиран отчет на Петрол АД към 30 септември 2010 г., показва, че вземанията на групата от свързани предприятия е в размер на над 326 млн. лв., като същите нарастват значително в периода 2007 - 2008 г.

Съмнение

„В случая с Петрол АД и дъщерното Нафтекс Петрол ЕООД, очакваната замяна под формата „дълг срещу капитал", може да се окаже, че не е само класическо нетиране на част от задълженията, както твърди официалното съобщение за предстоящото извънредно ОСА на Петрол АД на 23 ноември", смята Иво Толев. „Оповестената информация е, че с материализирането на задълженията в собственост ще се подобри финансовото състояние на дъщерното Нафтекс Петрол ЕООД. Това е безспорен факт, но целта на тази замяна е изчистване на задълженията в компанията-майка преди очакваната (евентуална) сделка с руската Газпромнефт за голяма част от бензиностанциите на Петрол АД и отделно финансово оздравяване на дъщерното дружество чрез формално увеличение на капитала му срещу непарична вноска".

Иво Толев обърна внимание и на друг един интересен факт, който може да настъпи в случай, че акционерите на Петрол АД гласуват за увеличаването на капитала на Нафтекс Петрол ЕООД през втората половина на ноември.

„Отделно, но важно следствие е, че ако сделката бъде гласувана, дъщерното Нафтекс Петрол ЕООД ще стане мажоритарен собственик в публичното Петрол АД", коментира експертът. „Последните месеци същото дъщерно дружество купи и други две свързани компании - Вратцата и Петрол Трейд. Тази концентрация на сделки и сагата с вписванията на фалшиви решения в Търговския регистър, би трябвало да дадат поводи за размисъл на дребните акционери в публичното дружество".

От своя страна обаче, от КФН ни уведомиха, че във връзка с изискването на чл. 111, ал. 5 от ЗППЦК, който предвижда, че публично дружество може да придобива през една календарна година повече от 3 на сто собствени акции с право на глас в случаите на намаляване на капитала чрез обезсилване на акции и обратно изкупуване само при условията и по реда на търгово предлагане по чл. 149 б от ЗППЦК, следва да се има предвид, че в резултат на планираната сделка за участие в увеличаването на капитала на дъщерното дружество Нафтекс Петрол ЕООД, притежаващо 49.99% (становището е към 4 ноември) от капитала на публичното дружество, няма да настъпи промяна в акционерното участие на Нафтекс Петрол ЕООД в Петрол АД. Предвид горното, в резултат на сделката няма да възникне задължение за отправяне на търгово предложение по чл. 149б от ЗППЦК от страна на Нафтекс Петрол ЕООД към останалите акционери на Петрол АД.

Оттам допълниха, че проблем би възникнал, при преминаване на законоустановените прагове по чл. 149б и следващите във връзка с упражняването на правата на глас по придобитите пряко и непряко акции, както и при определяне на задълженото да отправи търгово предложение лице, тъй като ще възникне хипотеза, при която за публичното дружество обект на търгово предложение ще се породи задължение за отправяне на търгово предложение към останалите му акционери за придобиване на притежаваните от тях негови акции.

Спор

„В зависимост от изхода на предстоящото извънредно ОСА, допускам и възможността споровете между Денис Ершов и Митко Събев да бъдат изгладени и материализирани под някаква форма именно с подобни суапи на дълг срещу собственост или формализиране в непаричен капитал", смята още Иво Толев.

Интересно според него е и как в случая тази замяна ще рефлектира върху основните облигационери на Петрол АД, след като по необезпечената емисия облигации за 195 млн. лв. е възможно да има проблеми с изплащането. "Падежът й е след по-малко от година и фактът, че много от инвеститори в тази емисия са Договорни и Пенсионни фондове може да даде ярка окраска на събитията", добавя Толев.

„Високата задлъжнялост на Петрол АД, както и ниския собствен капитал, поставя и много допълнителни въпроси", продължи Толев. „Повечето отговори водят до най-логичния извод, че с тези дългово-капиталови трансформации, вероятно дистрибуторът на горива ще самоудовлетвори претенциите между Ершов и Събев и че се подготвя за споменатата преди месеци сделка с Газпромнефт. Да се надяваме, че ако има такава продажба на активи, ресурсът този път ще бъде капитализиран, а не източен от спорещите помежду си собственици".

Въпреки всички оповестени добри намерения, подобен счетоводен инженеринг при дружества с кръстосано участие, според Толев, винаги оставя съмнение, особено при такива, чиито собственици не се славят с особена лоялност към своите съакционери.

„Дори и в случая да няма правни пречки дъщерно дружество да е мажоритар на своя собственик, то моралният хазарт с останалите акционери не води до трайна добавена стойност за никой от тях", каза той.

„Остава и един миноритарен въпрос, след евентуалната трансформация на задълженията в капитал - кой ще е собственикът на Нафтекс Петрол ЕООД? Отговорът дава мажоритарни права върху публичното Петрол АД", завърши Иво Толев

История

Нафтекс Петрол ЕООД е приемник на Международен Консорциум България АД, създаден през май 1999 г. от дружествата Юкос Петролеум България АД, или както се среща на други места Нафтекс България Холдинг АД (преименувано на Петрол холдинг АД в края на 2003 г.), OMV Австрия и Петрол Холдинг Груп АД (създадено от бивши мениджъри на Петрол АД, с днешно наименование Синергон Холдинг АД). Консорциумът е създаден със специалната цел да участва в приватизацията на най-големия дистрибутор на горива в страната - Петрол АД. Това се случва през лятото на 1999 г., когато държавата продава на консорциума 51% от капитала на публичната компания.

Нафтекс България Холдинг АД придобива през 2001 г. участията на останалите членове на консорциума. Цената на придобиването включва и продажбата на 25 бензиностанции от Петрол АД на австрийския си партньор OMV.

През април 2001 г. Международен Консорциум България АД започва търговия на едро на горива в страната в девет петролни бази на Петрол АД. През юли същата година дружеството приема името Нафтекс Петрол АД. Впоследствие, както вече стана въпрос, 100% от акционерния му капитал става собственост на Петрол Холдинг АД и съответно мажоритарен акционер в Петрол АД.

В началото на 2004 г. публичната компания Петрол АД придобива от Петрол Холдинг АД акциите на Нафтекс Петрол АД (бившият Международен Консорциум България АД) и дружеството се преобразува от акционерно в дружество с ограничена отговорност, при условията на универсално правоприемство.

От април 2005 г. Нафтекс Петрол ООД се преобразува в Нафтекс Петрол ЕООД, а Петрол АД става негов едноличен собственик на капитала.

Предстоящото евентуално решение за увеличение на капитала на Нафтекс Петрол ЕООД с непарична вноска няма да е единично през годините. През юни 2005 г. Нафтекс Петрол ЕООД увеличава капитала си от 10 млн. лв. на 57.11 млн. лв. чрез апортна вноска на Петрол АД (петролни бази), а през декември същата година, чрез втора апортна вноска от Петрол АД капиталът се увеличава на 62.76 млн. лв.

До публикуването на материала от Петрол АД не отговориха на изпратени от Profit.bg въпроси по темата.

Съдържанието на материала и/или изразеното мнение е възможно да отразяват настроенията на някои от участниците на капиталовия пазар в България, но се основават само на лично, неопределящо за останалите виждане на автора и имат изцяло аналитичен и прогнозен характер. Не претендират за изчерпателност. Не отчитат спецификите на конкретната ситуация и мненията на всички участници от/на капиталовия пазар. Възможно е да не се основават на конкретен източник. Не могат и не трябва да бъдат разглеждани като инвестиционна консултация към широката публика. Не представляват предложение за сделки с финансови инструменти и в никакъв случай не бива да се използват като база за вземане на решения за сделки с такива. Авторът, управляваните от него и/или неговите колеги активи, както и всички свързани с него лица, е възможно да притежават финансови инструменти в някои от посочените дружества. Въпреки усилията на автора да предоставя обективна, точна и актуална информация, не съществува гаранция, че тя ще остане такава и след датата, на която материалът е написан/публикуван.