Надзорният съвет на “Българо-американска кредитна банка” АД (БАКБ), гр. София, свиква извънредно общо събрание на акционерите на 20 октомври 2008 г. в София.

Акционерите ще гласуват промени в броя и състава на Надзорния съвет на БАКБ, като предложението е за членове на Надзорния съвет да бъдат избрани Джералд Бърнард Бърн (Gerald Bernard Byrne) и Джон Патрик Пауър (John Patrick Power), и двамата граждани на Ирландия.

Общият брой акции на дружеството е 12 624 725, като всяка една акция е с право на един глас в общото събрание на акционерите и общият брой гласове е 12 624 725.

Право на глас имат лицата, вписани в регистрите на “Централен депозитар” АД не по-късно от 14 дни преди датата на ОСА.

При липса на кворум ще се проведе на 4 ноември 2008 г., от 10:00 ч., на същото място и при същия дневен ред.

Нека припомним, че на 29 август, в изпълнение на договор от 21 февруари 2008 г., Българо-Американски Инвестиционен Фонд („БАИФ”) продаде 49.99% от акциите на Българо-Американска Кредитна Банка АД на Allied Irish Banks, p.l.c.

Сумата, която БАИФ получава за продажбата на пакета от акции чрез извънборсова (ОТС) сделка, е малко над 216 милиона евро, или 422.8 млн. лв.

AIB Group е най-голямата институция в банковия и финансов сектор на Ирландия. Тя оперира основно в Ирландия, Обединеното Кралство, Съединените щати и Полша.