На 30 юни 2008 г. беше проведено Годишното отчетно Общо събрание на „Българска фондова борса – София” АД, съобщават от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

БАЛИП е съгласувала и изпратила на имащите отношение към капиталовия пазар институции свое становище, в което е изразила принципната позиция относно функционирането и ръководенето на единствения пазарен оператор у нас.

На проведеното Общо събрание на БФБ е предоставено на вниманието на акционерите ключовите моменти от това становище, както и конкретни предложения към Общото събрание за мерките, които според БАЛИП е целесъобразно да се предприемат с оглед на решаване на съществуващите проблеми и подготовка на институцията за посрещане на предстоящите предизвикателства пред БФБ.

"Именно искрените ни притеснения за бъдещото развитие на капиталовия пазар у нас бяха основния мотив да поставим тези въпроси пред инвестиционната общност", допълват от БАЛИП.

"За съжаление, тези наши виждания не срещнаха разбиране у останалите акционери, и най-вече в лицето на държавата като основен акционер в борсата. Въпреки изразената в медиите от представители на МФ позиция за готовност за дискусия по поставените проблеми, бяхме свидетели на станалата стандартна практика в подобни случаи на гласуване на държавния представител по предварително предоставени, безалтернативни пълномощия", се казва още в становището на Асоциацията.

Във връзка с горното, Управителния съвет на БАЛИП е взел решение да свика извънредно Общо събрание на Асоциацията, на което да представи на своите членове резултатите от предприетите действия.

"Считаме за наше морално задължение на това общо събрание да се оттеглим като членове на Управителния съвет, като по този начин желаем да получим оценка от членовете на Асоциацията за правилността на заеманите позиции и за предприетите действия в защита интересите на гилдията", се казва в съобщението от УС на БАЛИП.