Общо 47 млн. лв. ще внесе в държавния бюджет, под формата на дивидент, през 2009 г. Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ). Тази сума представлява 100% от печалбата на холдинга за 2008 г. Половината от сумата - 23.5 млн. лв. бяха преведени на собственика на капитала на холдинга - държавата през май, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Останалите 23.5 млн. лв. ще бъдат внесени в бюджета след вчерашното решение на Министерски съвет, според което държавни дружества, сред които е и БЕХ ЕАД трябва да разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 г. Холдингът ще внесе най-голяма сума в бюджета, посочват от дружеството.

„Доброто финансово състояние в резултат на ефективното управление на БЕХ ЕАД през 2009 г. прави възможно изпълнението на решението на Министерския съвет. Това няма да има съществен негативен ефект върху резултатите на холдинга, както и тези на дъщерните дружества, които дори в условия на криза, благодарение на засиления контрол от страна на мениджмънта на дружеството, подобряват резултатите си", се казва още в съобщението.