УД „БенчМарк Асет Мениджмънт” АД внесе в Комисията за финансов надзор проспекти на два нови договорни фонда, с които ще разнообрази портфейла си от колективни инвестиционни схеми.

Управляващото дружество ще предложи на пазара секторен взаимен фонд „БенчМарк Фонд – 4 Енергетика”. Набраните средства ще бъдат инвестирани основно в акции на компании от енергийния сектор в глобален мащаб.

Профилът на фонда ще е рисков, като в него ще се включват книжа на дружества, добиващи и преработващи енергийни ресурси, както и акции на производители и доставчици на електроенергия.

Фондът ще се стреми да оптимизира доходността за инвеститорите си, търсейки книжа на устойчиви енергийни компании на развитите капиталови пазари, съчетавайки ги с инвестиции на пазари с по-голям потенциал за растеж като тези в Източна Европа. Симулативен портфейл, съставен от акции на енергийни дружества в Европа и Северна Америка, показва доходност за последните три години сходна с индекса Софикс при далеч по-нисък ликвиден риск.

На вниманието на инвеститорите ще бъде представен и „БенчМарк Фонд – 5 Централна Източна Европа”. Схемата е с рисков профил и ще даде възможност на инвеститорите да се възползват от възможностите, които разкриват пазарите в региона. Той ще е отлична възможност за диверсификация и намаляване на риска, който съпътства инвестициите в един единствен пазар.

Фондът ще е секторно разпределен, като ще обхваща инвестиции в регионални компании с ключови конкурентни предимства. „БенчМарк Фонд – 5 Централна Източна Европа” ще се фокусира върху пазари, които се превръщат в силно атрактивни дестинации за международните стратегически инвеститори.

УД „БенчМарк Асет Мениджмънт” в момента управлява три взаимни фонда, в които са привлечени над 36 000 000 лв. Броят на инвеститорите във фондовете на БенчМарк надхвърли 800 лица, сред които институционални и индивидуални инвеститори.