Шест фирми и обединения участват в обществената поръчка за избор на изпълнител на проект във връзка с изграждането на трета линия на метрото в София. На 10 май тръжната комисия отвори техническите документи от предложенията на кандидатите. Възложител на обекта е Метрополитен ЕАД. Това информираха от пресцентъра на Столична община.

Обществената поръчка включва: проучване на пътническите потоци и транспортните натоварвания, свързани с направлението трети метродиаметър, както и изготвяне на идеен проект за тип „леко метро" по трасето на третия диаметър на метрото в София - кв."Княжево" - централна градска част - бул."Ботевградско шосе".

Документите на участниците, според изискванията на обществената поръчка, се подаваха до 12.00 часа на 10 май, а отварянето на офертите започна в 14.00 часа. Тъй като три фирми са подали документи след уречения час, те не са допуснати до участие, се посочва още в съобщението.

Списък на участниците в търга е следният:

1. Пьойри Инфра ГмбХ

2. Метропроект Прага АД

3. Обединение по ЗЗД Метро Консултант Иберинса - Евротранспроект МКИЕ

4. Мотт Макдоналд Лимитид - Великобритания

5. Обединение Проетекно

6. Ептиса Сервисиос де Инжениериа и Системас С.А./Старт Инженеринг АД (последната компания е позната у нас като подизпълнител на изграждащите се в момента трасета на метрото, от което приходите на компанията ще са 80.8 млн. лева).

Тръжната комисия трябва да приключи своята работа до края на юни, което включва разглеждане, оценка на предложенията и отваряне на ценови оферти.