Във връзка с постъпили запитвания от страна на емитенти на регистрирани за търговия емисии за смяна на съответните им кодове в Xetra, от Българска фондова борса - София информират, че след проведени обстойни консултации с германската страна Wertpapier Miteillungen, които ги присвояват, се установи, че това не е технологично възможно.

При наличие на такава възможност в бъдеще всички емитенти ще бъдат своевременно уведомени.

Нека припомним, че ако досега присвоените кодове на повечето емитенти на Българска фондова борса следваха някаква логика, според името на компаниите, то с въвеждането на търговската платформа за търговия XETRA това правило като че ли ще отпадне.

Освен букви, новите кодове ще съдържат и цифри. Това допълнително може да внесе объркване при ежедневната търговия на БФБ след въвеждането на новата платформа.

Ако досега кодът на Индустриален холдинг България бе IHLBL, то след 16 юни, когато се очаква да започне експлоатацията на XETRA, той вече ще е 4ID. Промяната при Химимпорт ще е от CHIM на 6C4.

Кодът на Софарма ще е 6SL, а Св. Св. Константин и Елена Холдинг ще се търгува при код 3NJ. Новият код на ПИБ ще е 5F4.

Има компании обаче, при които новостите няма да са толкова драстични. Подобен е случаят с Оргахим – 5ORG, с Петрол – 5PET или ОЦК – 5OTZ.