Във връзка с прессъобщение на Комисията за финансов надзор (КФН) от 24 юли 2008 г. относно резултати от проверка на КФН на борсовите сделки за продажбата на мажоритарни пакети от акции на „Цигарена фабрика Пловдив АД - Пловдив” и „Слънце Стара Загора - Табак АД - Стара Загора”, Българска фондова борса – София АД изразява категоричното си несъгласие, съобщават от институцията.

В съобщени на КФН от 24 юли се твърди, че „продажбата на пакети акции от двете дружества е извършена съгласно уточнената между борсата и продавача процедура”. „Това твърдение е абсолютно невярно, тъй като борсата няма никакво отношение по начина на продажба“, коментират от БФБ.

Този въпрос е изцяло решение на продавача – „Булгартабак Холдинг” АД. В тази връзка никакви уточнения с борсата не е имало. На 25 юни 2008 г. в борсата е постъпило уведомление от продавача „Булгартабак Холдинг” АД за одобрената от него стратегия за продажба на акции от капитала на „Цигарена фабрика Пловдив АД - Пловдив” и „Слънце Стара Загора - Табак АД - Стара Загора”, собственост на холдинга. Още същия ден борсата е оповестила уведомлението в бюлетина си.

От надзора вчера също обявиха, че „СД на БФБ - София АД не е предприел необходимите действия съобразно своите правомощия по борсовия правилник, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес, а именно осигуряването на максимална доходност от сделката за „Булгартабак Холдинг АД” и в крайна сметка реализирането на желаните приватизационни намерения на принципала – българската държава”.

Според борсата това твърдение на КФН отново не отговаря на истината и е напълно несъстоятелно, тъй като правомощията на Съвета на директорите на БФБ - София, съгласно чл. 9 ал. 2, част първа – Общи Правила от Правилника на БФБ, одобрен от КФН, не се съдържат правомощия, цитирани по-горе.

Според БФБ Съветът на директорите няма законово право да гарантира финансовите интереси на който и да е пазарен участник или пък да му осигурява максимална доходност. Според съобщението борсата няма право да предприема горецитираните действия, тъй като дейността й се основава на принципите, залегнали в чл. 7 от част първа – Общи Правила на Правилника си, основните от които са: осигуряване на равни условия за достъп и участие в търговията с финансови инструменти на борсовите членове и техните клиенти, прилагане на обективни стандарти – честно и безпристрастно отношение към различните борсови членове и техните клиенти и други подобни.

КФН твърди, че „СД на БФБ - София АД не е отчел специфичния характер на сделката, а именно приватизационен, и не е предложил по-подходящ метод за извършване на продажбата”.

От БФБ също заявяват, че не са определяли характера на сделката, а именно дали е приватизационна или не.

В съобщението на КФН се казва, че „дяловете в други фабрики - Гоце Делчев, Пазарджик и т. н. са продавани на борсата преди 16 юни 2008 г. на приватизационен сегмент”.

Според БФБ това твърдение също не е вярно - продавани са акции, а не дялове, и тези акции не са продавани на приватизационен сегмент, а чрез аукцион по Приложение 11 „Правила за осъществяване на публично предлагане на големи обеми от акции ” по тогава действащия правилник на борсата.

Последната сделка, която е извършена на приватизационен сегмент на борсата, е сделката по продажбата на държавния дял в БТК АД през 2005 г.

В заключение, БФБ счита, че така публикуваното от КФН съобщение е тенденциозно, правно необосновано и целящо създаване на невярна представа в обществото за мястото, ролята, функциите и значението на борсата.

„Това становище е безпрецедентно и по никакъв начин не кореспондира със заложените в Закона за комисията за финансов надзор цели на Комисията за финансов надзор, а именно осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари“, допълват от БФБ.

Съобщението от Българска фондова борса завършва - „Разочароващ е фактът, че именно надзорният орган в Република България, който следва да осъществява безпристрастен и обективен контрол върху небанковия финансов сектор, спазвайки собствения си Кодекс за професионална етика, създава напрежение на пазара“.

Още по темата:

КФН: Борсата не се е погрижила за държавния интерес при продажбата на табаците