Днес на Българска фондова борса официално трябваше да бъдат представени четири нови публични компании - Бялата лагуна АД, Алфа кредит АДСИЦ, чиито акции са регистрирани за търговия от днес (13 март), както и на Хелт енд уелнес АДСИЦ (регистрирани в края на февруари) и Бросс Холдинг АД, чиито облигации вече се търгуват на БФБ – София.

От поканените от институцията присъства представител на Алфа кредит АДСИЦ, а именно изпълнителният директор на обслужващото дружество Алфа Кредит Мениджмънт ЕАД Светлозар Каранешев.

Само минути преди официалното откриване на днешната борсова сесия Каранешев сподели, че дружеството се съсредоточава в секюритизацията на вземания. Според проспекта на компанията интерес за нея представляват вземанията, възникнали в резултат от банкови кредити, лизинг и небанково кредитиране.

Основният пазар на Алфа Кредит АДСИЦ ще бъде пазарът на банкови вземания – търговски кредити и кредити за домакинства, който към март 2006 г. възлиза на близо 18 млрд. лв., като 64.5% от тях са търговските кредити, а останалата част са кредитите на домакинствата. От тези кредите 94.39% са редовни.

През февруари общото събрание на компанията овласти управителните органи за сключването на два договора за цесия на обща стойност от 261 хил. лв.

По силата на първия договор дружеството придобива вземане от Алфа финанс холдинг АД към Булброкърс Финанси ЕООД в размер на 150 984.38 лв.(стойност на сделката).


Съучредители в Алфа кредит АДСИЦ са Албена инвест холдинг АД и Текам ООД с по 30% и Алфа финанс холдинг АД с 40%.

По данни от БФБ-София от началото на 2007 г. са регистрирани 5 нови акционерни дружества със специална инвестиционна цел, 6 нови облигационни емисии, а пет дружества са увеличи капитала си.