Окръжната прокуратура в Стара Загора e внесла обвинителен акт в Окръжен съд Стара Загора срещу бившите директори на "Мини Марица Изток" ЕАД Иван Марков и Гочо Христов.

Марков и Христов са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По този начин се заобикаля изискването на Закона за обществените поръчки изборът на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно се дава възможност това да става чрез събиране на три оферти. Пряката цел на двамата бивши директори е била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма, смятат разследващите.

От 20 май 2007 г. до 18 май 2009 г. Иван Марков и Гочо Христов, в съучастие като съизвършители са нарушили служебните си задължения и са причинили щети за "Мини Марица Изток" в размер на 396 603,49 лева. Отделно от 31 октомври 2006 г. до 16 юни 2008 г. само Гочо Христов е извършил дейност, несъобразена с изискванията на заеманата длъжност, от която щетите за дружеството са в размер на 592 265,99 лева.

Общият размер на вредата е 988 869,48 лв. За престъпленията, в които са обвинени двамата се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Източник: БТА