Считано от днес (2 юни) системата COBOS ще работи и в тестов режим с новата функционалност на Xetra. За работа с тестовата система не е необходима повторна регистрация, като достъпът е посредством съществуващите електронни сертификати, издадени от БФБ-София АД.

Днес е и последната дата за сключване на сделки с акциите на Интрансмаш-инженеринг и Трейс груп холд, в резултат на които приобретателят ще има право на дивидент от двете компании.

Припомняме, че Интрансмаш-инженеринг ще разпредели по 1.20 лв. брутен дивидент (1.14 лв. нетен дивидент), а Трейс груп холд ще дава по 0.20 лв. дивидент на акция.

Също днес е и последната дата за сделки с книжата на Индустриален Капитал Холдинг, в резултат на които инвеститорите ще имат право на участие на общото събрание на акционерите на холдинга.

След две седмици общото събрание ще гласува предложение за неразпределяне на печалбата на компанията от 2007 г. като дивидент.

На 3 юни (вторник) на Българска фондова борса ще бъде въведена емисията на Слънчо АД, а в София ще се състои общото събрание на Сити Дивелъпмънт АДСИЦ, което ще вземе решение за разпределение по 1.994 лв./акция брутен дивидент (1.8943 лв. нетен дивидент).

На 5 и 6 юни ще се проведат 2 смесени закрити аукциона, на които ще се предложат общо 250 хил. акции от капитала на Ломско пиво. Минималната цена за един лот (1 лот е равен на една акция) е 3.8 лв., а максималната съответно 5.32 лв.

За 5 юни е насрочено общото събрание на И Ар Джи Капитал - 2 АДСИЦ, докато на следващия ден се събират и акционерите на други 3 компании - И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ, София Комерс-Заложни къщи и Неохим.

Общите събрания на двете дружества със специална инвестиционна цел ще гласуват разпределението на 26 и 16 ст./акция, докато aкционерите на София Комерс - Заложни къщи ще подложат на гласуване гарантиран кумулативен дивидент в размер на 0.75 лв. на една привилегирована акция и дивидент в размер на 1.00 лв. на една обикновена акция.

За обратно изкупуване ще гласуват пък акционерите на Неохим (плюс дивидент от 0.35 лв./акция) и тези на София Комерс – Заложни къщи. За изминалата седмица SOFIX се повиши с 0.79%, до 1260 пункта, а BG40 нарасна с 0.46%, до 350.04 пункта.