Във връзка с чл. 47 ал. 7 от част IV към правилника на борсата ценовите диапозони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност, се разширяват с 30 (тридесет) на сто, съобщиха от БФБ.

Според правилника, това се прави в извънредни ситуации, породени от събития или обстоятелства със съществено значение за международните финансови пазари и имащи отношение към пазарите на борсата в рамките на максимум една търговска сесия, диапазоните по предходните алинеи могат да бъдат допълнително разширени с 30 на сто.

Щатските борси вчера отбелязаха ръст, след като Конгресът обеща бързи действия за задействане на плана на администрацията на президента Буш за спасяване на банковата система.

Детайлите по плана за излизане от кризата все още са в процес на уточняване, но финансовият министър Хенри Поулсън обеща бързи и решителни действия за справяне със ситуацията, която е на път да излезе от контрол.

Към момента SOFIX се повишава с 3.8%, до 871.26 пункта.

За емисиите акции, допуснати до официалния пазар, динамичният ценови диапазон е 5 (пет) на сто спрямо референтната цена, а статичният е 10 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

На неофициалния пазар и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

При неофициалния пазар и емисиите, търгуващи се само посредством насрочени аукциони, както и за емисиите инструменти, издадени от колективни инвестиционни схеми, ценовият диапазон е 30 на сто спрямо цената, постигната на предходния аукцион.

На 15 септември БФБ отново беше разширила ценовите диапазони.