Борсовите индекси у нас отбелязаха второто си поредно понижениеза тази седмица, което ги отведе до нови минимуми.

До голяма степен за това може би съдейства и негативното настроение на европейските и азиатските пазари, където индексите се понижиха с по над 1%.

В крайна сметка широкият индекс BG40 приключи деня с понижение от 1.8% до нова от над една година насам най-ниска стойност при ниво от 290.52 пункта.

До най-ниска стойност от 20 месеца насам се върна и индексът на "сините чипове" - SOFIX, който, след като моментно се понижи под психологическото ниво от 1 100 пункта, в крайна сметка приключи минимално над него.

За последен път индексът е бил под 1 100 пункта на 21 ноември 2006 година насам.

Като цяло борсовата търговия се отличаваше като типично лятна и с изключително слаба активност. Изтъргуваният обем на борсата възлезе на 5.5 млн. лева, от които 2.9 млн. лева на извънрегулярен пазар.

С по 3.7% за деня поевтиняха днес книжата на Албена и Монбат съответно до нива от 12.84 и 12.31 лева. С 2.8% при изтъргувани близо осем хиляди броя се понижиха и акциите на Индустриален Холдинг България.

При относителни ниски обеми с по 5.6% поевтиняха акциите на Проучване и добив на нефт и газ и Параходство Българско речно плаване.

Сред малкото позиции с относително активна търговия се отличиха акциите на Еврохолд. По позицията се изтъргуваха над 31 000 броя при което дружеството намали пазарната си капитализация с близо 1%.

Акциите на Софарма и ОЦК бяха единствените такива от двата сегмента на официалния пазар на акции, които отбелязаха повишение за деня, като то съответно бе от 1.22 и 2.39%.