Днес Българска фондова борса стартира серия от срещи с директорите за връзки с инвеститорите и други представители на публичните компании, за които съществува вероятност към 1 юли 2009 г. да не отговарят на минималните изисквания за търговия.

На първите две срещи се отзоваха представители на всички от поканените двадесет дружества.

С този диалог с компаниите, борсата си поставя за цел да изясни вижданията на мажоритарните собственици и висшия мениджмънт на дружествата, относно политиката им за борсово присъствие, отношението им към миноритарните акционери, стратегията им за присъствие в публичното пространство и други.

Срещите преминаха изключително конструктивно и при много голяма активност от страна на присъстващите. След приключване на кампанията от срещи, борсата ще обобщи и оповести резултатите.

Както е известно през месец януари т.г. Съветът на директорите на БФБ-София АД, в съответствие със законовите си правомощия, взе решение за промени в Правилника за дейността на Борсата, касаещи реорганизацията на сегментите в Неофициален пазар, а именно - 4000 лв. оборот и 5 сделки средномесечно за последните 3 месеца. През м. февруари промените бяха одобрени от Комисията за финансов надзор.

Към текуща дата около 200 дружества не отговарят на горните минимални критерии. Статистиката показва, че 19 от тях са в ликвидация или несъстоятелност; 19 са с 0% фрий флоут; 190 са с под 5 сделки средномесечно за последните три месеца; 202 дружества имат под 4 000 лв. средномесечен оборот за последните три месеца; с акциите на 111 от тези дружества през последните три месеца няма сключени сделки, а 63 компании през последната една година не са се търгували въобще.

Без договор с информационна агенция за задължително оповестяване на информация са 47 дружества. Статистиката показва, че инвестициите на българските институционални инвеститори (пенсионно осигурителни дружества и колективни инвестиционни схеми) в горните дружества са пренебрежимо малки - едва 0.2% от общите им активи, като са концентрирани основно в около 20 компании.

С тази си инициатива борсата държи да подчертае, че подкрепя изцяло добрия български бизнес, представен на борсата и концентрира своите усилия към връщането на доверието на инвеститорите в капиталовия пазар като цяло.