В началото на годината екипът на Profit.bg подновява традицията да потърси мненията на трима експерти относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето и техните мнения за първата за 2008 г. цяла търговска седмица на БФБ:

Гено Тонев, портфолио мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт

През тази седмица очаквам активизиране на инвеститорите и нарастване на търговските обеми. След три изключително скучни борсови сесии, мисля, че е време за нов импулс. За съжаление, началото на януари не е време за корпоративни новини и събития, които да станат повод за по-интересни движения, но с наближаване на срока за публикуване на предварителните годишни отчети, напрежението сред инвеститорите ще расте.

Веселин Моров, брокер Наба инвест

Не очаквам през настоящата седмица да има значителни изменения в индексите на БФБ, най-вече поради тихия откъм корпоративни новини период, както и слабите възможности за спекулативна търговия. Погледът на инвеститорите ще е насочен към излизащите в края на месеца неконсолидирани годишни отчети, които очаквам да потвърдят доброто представяне на компаниите за деветмесечието, проводник за което са рекордните ръстове за трето тримесечие на индустрията (13 %) и секторът на услугите (11 %).

Марин Костурски, брокер БенчМарк Финанс

Очаквам през предстоящата седмица активизиране на търговията по повечето по-ликвидни позиции и консолидация на цените около сегашните нива. При компаниите, показали добри резултати за деветмесечието, може да станем свидетели на по-активна търговия, продиктувана от очакването на публикуване на още по-добри годишни отчети. Предполагам, че моментното въздържане от покупки от страна на институционалните инвеститори ще отшуми и позитивизмът на БФБ София бавно ще започне да се завръща.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.