Българската телекомуникационна компания (БТК) иска да продаде част от активите си, които включват и дял от държавните пощенски станции. Над 70% от пощите в страната са със смесена собственост. Освен пощенските станции, двете дружества са съсобственици и в десетки почивни станции.

Още през миналата година БТК продава дела си в една от станциите, без дори да уведоми "Български пощи". През миналия месец частният телеком направи опит да разпродаде 2000 имота, сред които и 100, с които е съсобственик с пощите. Но държавата тогава наложи вето със златната си акция.

БТК не може да продава, без да се договорим и да получим първото предложение от тях. В този списък от 100 обекта 75 са с проблемна собственост и трябва първо да се разделим, коментира шефът на "Български пощи" Енцислав Харманджиев.

Той обясни, че над 2000 от пощенските станции са със смесена собственост с БТК и при много от тях разделителните протоколи са сгрешени или неточни, което създава допълнителен проблем.

От БТК отказаха коментар. Но са дали уверение на ръководството на "Български пощи", че повече няма да продават без тяхно знание.

"Първо, трябва да разделим собствеността си в реални граници и второ, когато се пристъпи към продажба, първото предложение да бъде отправено към "Български пощи" да прецени дали има обоснована възможност да закупи съответния имот", каза още Харманджиев.

От пощите са убедени, че ще има финансов ресурс за изкупуване на дела на БТК.

Източник: bTV