Данните от междинния консолидиран финансов отчет на групата на Булгартабак за деветте месеца на годината сочат нетна печалба в размер на 18.18 млн. лв., което е ръст от над 3 пъти спрямо същия период на миналата година, се казва в корпоративно съобщение по повод публикуването на отчета.

Увеличението на приходите от продажби за отчетния период е 24.7% спрямо деветмесечието на 2009 г. Те са в размер на 218.88 млн. лв. при 175.53 млн. лв. през миналата година.

Общо продажбите от тютюневи изделия за деветмесечието възлизат на 11.49 хил. тона (или 211.11 млн. лв.). От тях 2 187 тона (или 41.4 млн. лв.) са реализирани на вътрешен пазар.

В условията на силна конкуренция, ръководството на дружествата от рупата провежда последователна политика по разширяване на пазарите, на които се реализира продукцията, се чете в съобщението.

Делът на обемите за износ при цигарените изделия непрекъснато нараства като през отчетния период достига около 81% от общия обем на продадените цигари и възлиза на 9 298 тона (или 169.71 млн. лв.), докато за деветте месеца на 2009 г. е бил 5 839 тона (или 89.98 млн. лв.).

Освен цигари, групата продава зад граница успешно едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция.

Като друга причина за добрия финансов резултат от компанията сочат ограничаване на административните разходи с 16.1% спрямо същия период на 2009 г.

В съобщението се, чете още, че добрите финансови резултати на холдинга дават възможност за гъвкавост в ценовата политика.

В икономическа група на Булгартабак са двете най-големи цигарени фабрики в страната - Благоевград-БТ и София-БТ, и тютюнопреработвателното дружество Плевен-БТ.

Акциите на Булгартабак-Холдинг поскъпнаха на борсата днес с близо 2%, до 25.50 лв. За единадесетте месеца на годината стойността на държавния холдинг нарасна с близо 46%. Една от причините зад този ръст са очакванията за скорошна приватизация на държавния холдинг.