В дните между 26 ноември и 14 декември пред инвестиционната общност ще се разкрие широк избор за участие в задаващите се четири първични публични предлагания на компании, развиващи дейности в различни отрасли на българската икономика. Максималното количество, което дружествата могат да привлекат от пазара, без в сметките да влиза предлагането на до 34.16 млн. акции на Зърнени храни България заради необявени цени, е 66.2 млн. лв.

Първото първично публично предлагане ще проведе Енемона АД. То ще започне идния понеделник (26 ноември), на който от компанията, занимаваща се с енергийния сектор и този на услугите, ще предложи на пазара емисия в размер на 2 млн. нови акции. Определената минимална цена е 11 лв., а максималната 16.8 лв. за акция. Това ще рече, че максималното количество, което могат да привлекат от Енемона АД е 33.6 млн. лв.

Методът на провеждане на IPO-то е book-building. Класирането на поръчките ще е ясно на 27 ноември, като плащането на записаните акции ще е от 28 този месец до 4 декември, без да се броят събота и неделя. Мениджъри по пласиране на емисията са Елана Трейдинг и ОББ. Свободно търгуемият обем по позицията ще бъде близо 17% от капитала на компанията.

Веднага след Енемона АД идва първичното публично предлагане на Агрия Груп Холдинг АД, което ще се проведе в дните между 29 ноември (четвъртък) и 3 декемри (понеделник) включително. От холдинга, развиващ дейност по веригите зърно-брашно-хляб и маслодайна култура-сурово олио-биогориво, планират да увеличат капитала си с 1.7 млн. лв., чрез емитиране на същия брой нови акции.

Ценовият диапазон за участие в IPO-то е определен между 9 и 13 лв. Това ще рече, че максималното количество, което могат да привлекат от компанията са 22.1 млн. лв. Плащането на класираните поръчки за участие в увеличението на капитала ще става на 7 декември, като цената ще се определи по метода на провеждане на IPO-то book building. Водещ мениджър е ОББ. Свободно търгуемият обем по позицията ще бъде 25% от капитала на компанията.

Третото IPO ще бъде на полиграфичния комбинат Билборд АД. Първичното публично предлагане ще започне на 5 декември (сряда) и ще приключи на 7 декември (петък). На него от компанията ще предложат на пазара емисия в размер на 1.5 млн. нови акции. Ценовият диапазон за участие в предстоящото увеличение на капитала е определен между 5 лв. и 7 лв., по информация на финансовия директор на дружеството Васил Генчев. Това ще рече, че максималната сума, която може да привлекат от Билборд АД е 10.5 млн. лв.

Класирането на поръчките ще е ясно на 8 декемри (събота), а заплащането на придобитите книжа ще става през следващите три дни. Цената за класиране на поръчките ще се определи по метода book-building. Водещ мениджър е Първа Финансова Брокерска Къща АД. Свободно търгуемият обем по позицията ще бъде 20% от капитала.

От Зърнени храни България АД ще направят четвъртото публично предлагане. Мега холдингът, обединил компаниите от аграрния сектор на Химимпорт АД, се очаква да предложи първоначално на пазара до 25.6 млн. акции, но при интерес и други 8.54 млн. книжа. Ценовият диапазон предстои да се оповести на 5 декември (сряда).

Подаването на поръчките ще започне на 10 декември (понеделник) и ще продължи до 14 същия месец (петък). Водещ мениджър е ЦКБ. На 15 декември от банката ще оповестят постигнатата цена, а емисията ще бъде регистрирана за търговия вероятно на 17 декември. Последният ден за плащане се очаква да бъде на или около 19 декември. Свободно търгуемият обем по позицията може да достигне до 20% от капитала.

Както Profit.bg писа по-рано днес България заема престижното трето място по брой на първични публични предлагания сред страните от Централна и Източна Европа от началото на годината, което е сериозно постижение въз основа на големината на фондовата ни борса, сочи проучване на Карол Капитал Мениджмънт.

От началото на годината в страната ни са проведени общо 12 първични публични предлагания, като размерът на привлечените от компаниите от тях средства възлиза на 191 млн. евро, или повишение от близо 97%, на фона на привлечените през изминалата година средства, сочи още изследването.

За сравнение, през 2006 година у нас са били проведени едва 6 първични публични предлагания, или наполовина, в сравнение с тези само от началото на настоящата година. В тях набраните от компаниите средства са възлизали на 97 млн. евро.