Интегриране на структурите на Българска фондова борса с Централен депозитар ще обсъжда Министерски съвет (МС) днес, научи Profit.bg от добре информиран източник с процеса. То е заложено в стратегическия документ Концепция за интеграция на "Българска фондова борса" и "Централен депозитар" в европейските и световните финансови пазари.

Този документ предвижда обединяването на държавните дялове в БФБ-София и на ЦД в едно с оглед приватизацията им. За целта проектът предвижда БНБ и АПСК да прехвърлят дяловото си участие в Централен депозитар на Министерството на финансите. Към момента МФ притежава 21.9% от капитала на депозитара, а Централната банка и АПСК контролират съответно 20 и 1.8% от капитала на ЦД.

Принципното намерение е началото на процеса на приватизация на държавното участие да започне още през тази година, като се стигне в даден момент и до начало на процедурата по продажбата, разбра още Profit.bg.

Консолидацията има три основни цели - развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари; изграждане на по-надежден борсов пазар, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти; утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.

Като стана въпрос за продажбата на държавния дял, то от МФ ще търсят, както не веднъж вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е декларирал пред медиите, интеграцията на пазара ни с водещ европейски и световен борсов оператор. Засега обаче официалните разговори в тази насока не са започнали, съобщиха още за Profit.bg.