С решение на Министерския съвет от 29 май 2008 г. дъщерното на Каолин АД (

) дружество – Магма-97 АД получи разрешение за търсене и проучване на индустриални минерали (фелдшпат) в площта "Коприва-Бобешино".

Площта "Коприва-Бобешино" е разположена в района на селата Коприва, Жеравино, Бобешино, Цървендол и Преколница, община Кюстендил, област Кюстендил. Общата площ на терена е 24.4 кв. км., а срокът на разрешението е 3 г.

Към момента “Магма-97” АД има 4 концесионни права върху находища за добив на фелдшпат.

Каолин АД също уведомява своите акционери, всички инвеститори и заинтересовани лица, че към 4 юни 2008 г. компанията вече е собственик на 92% от капитала на “M.I.D AL” Shpk., Албания. Дружеството бе придобито от “Каолин” АД в края на миналата година и е един от водещите производители на варовици в страната.

Другите собственици на капитала в албанското дружеството са две местни физически лица, притежаващи съответно по 4 %, които същевременно са ангажирани частично и с оперативния мениджмънт на задграничната компания.

Също така, с решение на Управителния съвет, Каолин АД одобри увеличение на капитала на учреденото през ноември 2007 г. дъщерно дружество СоларПро АД. След увеличението “Каолин” АД ще притежава 80% от капитала на фирмата.

Другият акционер на дъщерното дружество остава Николай Беров, чието участие в капитала ще възлиза на 20% след процедурата.

СоларПро АД бе учредено с капитал в размер на 2.5 млн. лв., който в момента е изцяло внесен. След увеличението, капиталът ще възлиза на 6 млн. лв. със срок за внасяне, съгласно изискванията на ТЗ.

В рамките на следващите 15 дни предстои финализиране на преговорите с финансова институция в страната за финансиране на планираното стартиране на производството на фотоволтаични модули в Силистра в началото на 2009 г.

Днес акциите на компанията загубиха 1.67% до средна цена от 11 лв.