Българската компания за производство на месни изделия в България - Меком АД ще приключи проекта за модернизация на съоръженията си за отглеждане на животни до есента на 2011 г. Стойността на проекта е 17 млн. евро и е гарантиран от Danske Bank и правителството на Дания, се казва в официално прессъобщение на компанията.

Модернизацията ще увеличи капацитета за отглеждане на месодобивни животни от 35 хил. бройки годишно на 94 хил. бройки годишно. 70% от средствата за проекта са финансирани с кредит от Датския фонд за експортно кредитиране, а останалите 30% са лични средства на Меком АД. Част от тези 30% ще се финансират с новата емисия на привилегировани акции на стойност 14 млн. лв., което увеличение на капитала започна наскоро.

Анализите на Меком АД сочат, че модернизацията ще спомогне за увеличаване на приходите на компанията до близо 65 млн. лв. през 2011 г. Според експертите от месокомбината за това ще спомогнат и новите договори за износ на продукция за Русия и Турция, които компанията сключи през последните месеци. Същите са на стойност над 28 млн. евро, без да се уточнява за какъв срок става дума. Около 65% от продукцията на Меком АД е за износ.

„Много се радваме, че сме на път да приключим успешно модернизацията на компанията в сегашните тежки икономически условия. Мисля, че това ще ни направи още по-конкурентни не само в България, но и в целия Балкански регион", коментира Стефан Райчев, мажоритарен собственик на Меком АД.

Акциите на Меком АД поевтиняват на БФБ-София с 8.89% днес, до 0.82 лв. за лот. Изтъргуваните до 11.20 ч. книжа на компанията са 3 378. Акциите на Меком АД се радваха на засилен интерес през последната седмица, като поскъпнаха с 47%, до 0.90 лв. за бройка – цена на затваряне от 23 ноември.